Сом європейський - прісноводний гігант, стає рідкісним і потребує охорони

Європейський або звичайний сом - мешканець прісних вод. Цінний промисловий вид має жирне, поживне і ніжне м'ясо. Вміст білка у м’ясі становить до 15 %. У водоймах виконує важливу роль біологічного меліоратора, поїдаючи ослаблену, хвору і мертву рибу. У давнину з плавального міхура сома одержували клей, а пізніше чисто вимиту шкіру сома застосовували замість скла.

Сом – малорухлива донна риба, яка надає перевагу водоймам, що добре прогріваються, зі слабкою течією. Мешкає переважно на глибоких ділянках корінного русла річок, у глибоких притоках, протоках, затоках, заплавних озерах, сполучених з руслом, в глибоких озерах, водосховищах, в річкових плавнях, у солонуватій воді лиманів. У водоймах сом віддає перевагу найглибшим місцям, ямам, ділянкам з відносно невеликою, іноді значною течією, трапляється зазвичай у місцях, де є укриття – корчів, затоплені дерева, великі каменів тощо.. частково трапляються в додатковій системі великих річок, в ямах нижче перекатів, поблизу впадіння приток і струмків, де вибирає ділянки біля урвиситих берегів, а в нижній течії річок – у гирлових протоках з берегами, зарослими вербою, очеретом і т. д. з різними укриттями на дні.

Зимують соми великими зграями на глибоких ямах, припиняючи харчуватися до весни.

Сом – великий хижак, що найчастіше полює поодинці, підстерігаючи здобич і коротким кидком хапаючи її. Але інколи утворює великі групи на мілководді в місцях інтенсивного ходу або скорочування молоді риб. Тут соми стоять проти течії і заковтують мальків риб цілими зграйками. Соми харчуються переважно у сутінках, орієнтуючись при пошуку жертви вусиками і всією шкірою, реагуючи на коливання води. Їжею молодих сомів є мізиди, личинки хірономів, веснянки, водяні клопи і жуки, п’явки, молюски, пуголовки, а також личинки і мальки риб.

У 3-4 – річному віці вперше розмножується. Нереститься у травні – серпні при температурі води 17-23 С. зазвичай у самок в гонадах є дві порції ікри, нерест частіше порційний, але в холодних водоймах викидається лише одна порція ікри. Перед нерестом самець будує примітне «гніздо», що має вигляд ямки серед прим’ятої рослинності. Ікра клейка, приклеюється до дна або стінок гнізда і охороняється самцем. Розвивається ікра швидко, через 2,5-3 діб вилуплюються перед личинки завдовжки 7-7,5 мм і спочатку тримається в гнізді, приклеюючись до його стінок. У віці сім діб личинки завдовжки 12 мм виходять із гнізда і переходять на зовнішнє живлення.

Через інтенсивний промисел і браконьєрський вилов чисельність виду знижується, в більшості водойм він став рідкісним і потребує охорони.

У водних об’єктах регіону досить поширений вид, частіше трапляється на проточних ділянках річок Прип’ять, Стир, Случ та ін., зрідка – в озерах і водосховищах. Мешкає в глибоких частинах річок і озер, старицях.

Мінімальний розмір особин виду, дозволений до вилову промислового і рибалками-любителями у внутрішніх водоймах України – 70 см. Інші заходи охорони не впроваджуються.

Даний вид риб охороняється Міжнародним союзом охорони природи та занесений Європейського червоного списку.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян не бути байдужими до рибних запасів. У випадку, якщо ви помітили порушення правил рибальства - прохання терміново повідомляти на «гарячу лінію» Управління: (067) 54-05-390

Довідкова інформація:

Розрахунок за незаконне добування сома здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину цієї риби становить 425 грн.