Сьогодні відзначають Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками

Сьогодні, 26 червня, відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом. Боротьба з наркотрафіком ведеться роками, але ще у жодній країні силові методи не довели свою ефективність. Наркоторговці швидко адаптовуються до різних обмежень та знаходять шляхи збуту свого товару. Та й частіше відповідальність несуть ті, хто вживають, а не розповсюджують заборонені речовини.

Без сумніву, наркотики (психоактивні речовини, ПАР) – це зло. Однак наркозалежність – це не злочин чи гріх, а реальна хвороба, яка потребує кваліфікованого лікування. 

Залежність від ПАР – це хронічне захворювання, тому має бути відповідний підхід до лікування. 

В Україні впроваджують програми, спрямовані на підтримку людей, що живуть із наркозалежністю. Зокрема, це програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) і програми зменшення шкоди. Ці програми запобігають поширенню ВІЛ і зменшують шкоду, пов’язану із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.

Програми фінансуються коштом державного бюджету і реалізуються за підтримки міжнародних донорів. А тому лікування є повністю безкоштовним для пацієнта. 

З січня 2021 року Наказом МОЗ № 2630 до закладів, які залучені в реалізації програми ЗПТ, доєдналися і приватні медичні заклади. Це фактично змінює усю структуру реалізації програми.

Інформація про наявність курсів ЗПТ доступна на сайті Центру громадського здоров’я: https://bit.ly/3zYep5X

Варто пам’ятати, що при хронічних станах може виникати рецидив. Це не означає, що усі вжиті заходи неефективні чи лікар допустився помилки. Насправді рецидив – це природна ситуація. 

Часто повне одужання є неможливим.Тому лікування повинно мінімізувати негативні наслідки захворювання. Трапляється, що медичну допомогу доведеться отримувати протягом усього життя.

Пам’ятайте, що наркозалежні люди потребують допомоги. Самостійно вирватись з такого стану надзвичайно складно. Тому якщо поруч з вами є такі люди, запропонуйте їм допомогу. Сходіть разом до нарколога та у разі потреби допоможіть знайти інших спеціалістів.