«Смотрящого» зі спільниками судитимуть за організацію наркобізнесу за ґратами

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 4 чоловіків, за фактами незаконного придбання, зберігання, пересилання та збуту наркотичних засобів та сильнодіючих лікарських засобів, вчинених у складі організованої групи осіб, а також встановлення та поширення злочинного впливу, вчиненого в установі виконання покарань (ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 308, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 318, ч. 4 ст. 321, ч. 2 ст. 306, ч. 2 ст. 255-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що уродженець Івано-Франківщини, під час відбування покарання у виправному центрі на Рівненщині, позиціонуючи себе як «смотрящий» за установою, встановив та поширював злочинний вплив на осіб, які утримуються у цій установі.

Крім того він організував та очолив злочинну групу, яка займалась збутом наркотиків, а також забезпечувала постачання наркотичних та інших заборонених речовин на територію виправного центру, для їх збуту серед засуджених.

До складу угруповання організатор залучив як виконавців 3 своїх знайомих. Один з них купував заборонені речовини в аптеках Києва та Рівного, в тому числі з використанням незаконно отриманих рецептів. На територію виправного центру «товар» у своєму тілі та одязі доставляв співучасник, який виконував контрагентські роботи за межами установи виконання покарань. Ще один спільник відповідав за збут «товару» на території виправного центру та розрахунок з іншими двома співучасниками. Прибуток віддавав «смотрящому», який той використовував для продовження незаконного обігу вказаних засобів. Тому правоохоронці не лише припинили наркобізнес угруповання, а й вибили економічне підґрунтя у його діяльності .

В ході слідства задокументовано 12 епізодів заволодіння шляхом шахрайства наркотичним засобом, 15 епізодів незаконного придбання, перевезення пересилання, зберігання з метою збуту, збуту, а також передачі у місця позбавлення волі заборонених речовин.

Наразі усі фігуранти провадження перебувають під вартою.

Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУНП в Рівненській області за оперативного супроводу працівників Управління боротьби з наркозлочинністю ДБН НП України.

Санкція статей передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Рівненської обласної прокуратури