Що археологи розкопали у Боремлі?

фото - suspilne.media

У селі Боремель Демидівського району на Рівненщині археологи розкопали цегляну кладку польського палацу XVIII століття. А також знайшли фрагменти кераміки, скла і мідні монети тієї доби. На мурування натрапили під час розвідкової експедиції, яку організували в рамках проєкту "Боремельщина туристична", повідомляє suspilne.media

Розкопки в БоремліС

"Виявили фрагмент кладки. Скоріше за все, що це мощення подвір'я палацу, палацу Чацьких",  каже голова Фонду реставраторів України Євгеній Заблоцький.

Розкопки в Боремлі

Кілька днів у селі Боремель досліджують територію палацового комплексу. Його заклав колишній власник Францішек Чацький наприкінці 18-го століття.

Розкопки в Боремлі

"Палац був знищений 19 квітня 1831 року, тут відбулася найбільша битва Польського повстання. Ця вся ділянка  це територія палацу. Досить великий маєток був з двома флігелями, триповерховий. Є і замальовка Наполеона Орди, вже самих руїн, і історична реконструкція" – каже Євгеній Заблоцький.

Розкопки в Боремлі

Реконструкція рівненської архітекторки Ольги Михайлишин і замальовка польсько-білоруського художника 19-го століття Наполеона Орди  це два відомі нині зображення зруйнованого палацу,  зазначив археолог.

Розкопки в Боремлі

"Згідно з замальовкою Наполеона Орди, палац розташовувався флігелями в тому напрямку і, скоріше за все, що на підвищенні  це основна частина будівлі. Сьогодні знаходиться під пшеницею. Тому дослідження не проводимо, щоб не пошкодити врожай", – розповідає голова Фонду реставраторів України.

 

Розкопки в Боремлі

Палацовий комплекс займав приблизно гектар,  припускає Євгеній Заблоцький і пояснює, що попередньо цю території обстежили георадаром і визначили, де зробити розвідкові розкопи.

Розкопки в Боремлі

Два метри – саме таку глибину довелося прокопати, щоб натрапити на предмети, якими, імовірно, користувалися в часи існування палацу,  пояснює керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.

Розкопки в Боремлі

"Кераміка 17-го століття, яка побутувала і використовувалася власниками замку, а, можливо, й жителями палацу. І ось така цікава річ  фрагмент скла, шибка скляна, теж, скоріше за все, 18-го століття. Воно неоднорідне, можливо, гутного походження",  каже Олексій Войтюк.

Розкопки в Боремлі

Окрім кераміки та скла, натрапили на залізні предмети та мідні монети.

Розкопки в Боремлі

"Треба чистити, але зазвичай вони коронні або литовського типу. Тобто тут буде з одного боку зображення Яна Казимира, з протилежного боку – польський орел, або литовська погоня. І прописується рік 1663 до 1667, тобто це середина десь 17-го століття. Цікавою є знахідка фрагменту вістря для розв'язування такелажу з рогу оленя", – розповів керівник експедиції.

Розвідкову експедицію тут провели у рамках проєкту "Боремельщина туристична", який переміг 2020 року в обласному конкурсі розвитку територіальних громад.

Розкопки в Боремлі

"Майже 200 тисяч гривень. 150 обласний бюджет і 43 наших. І в тому числі в нас є партнери. Тут скільки плугів пройшло, скільки років оралося. Домовлялися, що ми не дуже будемо нищити їхні посіви зараз, бо основна частина городів приватизована. Якщо дослідимо більше – будемо домовлятися з людьми, щоб більше і глибше дослідити", – зазначив голова Боремельської громади Віктор Корінь.

Розкопки в Боремлі

Цю територію місцеві досі називають Замчисько, адже до палацу на цьому місті був замок Курцевичів, які перед Чацькими володіли цими землями, – каже Віктор Корінь. І в його планах на наступний рік знову запросити науковців для ґрунтовнішого дослідження цієї території.

Розкопки в Боремлі

А виявлені під час розвідкових розкопок знахідки презентують у звітній археологічній виставці 23-го грудня в обласному краєзнавчому музеї.

Ольга Марчук

Валентина Гордич

·