Обережно! Небезпечні рослини

Красиві квіти, смачні на вигляд ягоди чи знайомі листочки не завжди є безпечними для вас. Розповідаємо про рослини, з якими потрібно поводитися дуже обережно, щоб не отримати ураження шкіри чи отруїтися.

Борщівник Сосновського. Цей «гість» із Кавказу є поширеним видом в Україні – його можна зустріти вздовж лісових доріг, на узліссях, закинутих пустирях. Виростає до трьох метрів, має великі листки та суцвіття, схожі на кріп.
Чому слід остерігатися борщівника? Його сік токсичний і в рази підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету. Так можна отримати навіть опіки 1-3 ступеня. Небезпечність в тому, що опіки з’являються не одразу, а поступово під впливом сонячного проміння. Якщо сік таки потрапив на шкіру, її варто якнайшвидше ретельно промити з милом і уникати прямого сонячного проміння. Якщо опіків не вдалося уникнути чи сік потрапив в очі – негайно зверніться до лікаря.

Беладонна. Росте в листяних лісах, на узліссі та біля річок. Заввишки 1,5 метра, має розгалужені стебла і маленькі темні ягоди схожі на вишні. Вони навіть солодкі, але отруйні.
Листя, стебла, квіти та ягоди містять атропін та соланін, небезпечні для людини. Ознаки отруєння – розширені зіниці, пересохлий рот, біль у животі, низьке серцебиття та пульс, сповільнення дихання. В разі отруєння необхідно одразу викликати швидку.

Аконіт. Росте переважно в горах. Любить вологий ґрунт. Кущі виростають до 1 метра заввишки. Квіти синього чи фіолетового кольору. 
Одна із назв рослини – вовче прокляття, оскільки аконітин, який вона містить, використовували для отруєння м’яса при полюванні на хижаків. Для людини аконіт теж небезпечний. Простого доторку досить, щоб виник свербіж. Якщо ж рослина потрапить до рота – біль і опіки гарантовані. Типові ознаки отруєння аконітом – нудота, блювота, розширення зіниць, слабкість чи параліч, проблеми з диханням та серцем. Можливі летальні випадки. В разі отруєння негайно викликайте швидку.

Болиголов плямистий. Схожий на дику моркву чи аномально велику петрушку. Але якщо на стеблі є фіолетові плями, а сама рослина заввишки 1-2 метри, краще її уникайте. Росте вздовж доріг, залізниць, на пустирях, луках.
Болиголов містить коніїн – сильну отруту нервово-паралітичної дії. Отруйна вся рослина. Летальна доза для людини – 150-300 міліграм. Це 6-8 листків рослини. Насіння та коріння ще токсичніші. Симптоми отруєння – розширені зіниці, прискорене, а потім сповільнене серцебиття, біль в м’язах, параліч, конвульсії, ускладнене дихання. 


МОЗ України