На Рівненщині вакцинували понад 32,5 тисячі людей від COVID-19

В Україні нарощуватимуть потужності із вакцинації. Про це йшлося під час селекторної наради, організованої МОЗ. Від Рівненщини у нараді взяли участь перший заступник голови ОДА Сергій Подолін та директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА Олег Вівсянник.

На сьогодні Україні понад 1 млн осіб вже отримали першу дозу вакцини від COVID-19. На Рівненщині від COVID-19 вакциновано 32,5 тисяч осіб. З них, двома дозами вже щеплено понад 2,6 тисяч людей.

Наголошено, що усі вакцини, які є на території країни схвалені до екстреного застосування ВООЗ. 1 червня ВООЗ також схвалила китайську вакцину CoronaVac. Ті громадяни, яким введено 2 дози вакцини, мають можливість отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та здійснювати подорожі до інших країн, а в перспективі – ковідний цифровий сертифікат, який планується впроваджувати на території України.

У червні-серпні заплановано наростити потужності та розпочати швидкі темпи вакцинації населення.

У червні планується поставка в Україну декілька млн доз вакцин, як у рамках глобального механізму COVAX, так і бюджетних закупівель. Це дасть можливість щепити ще понад мільйон людей від COVID-19. На червень заплановані нові поставки в Україну та розподіл по регіонах вакцин Comirnaty (Pfizer/BioNTech CoronaVac та АstraZeneca для визначених цільових груп.

Пріоритет буде надаватися людям віком від 60 років, або тим, які мають супутні захворювання. Таким чином буде розпочато 4-й та 5-й етапи вакцинації.

Окрім того, у ході наради обговорили питання відкриття центрів вакцинації та проведення щеплень у вихідні дні; необхідності організації вебінарів для працівників закладів охорони здоров’я, сімейних лікарів щодо роз’яснення подальших планів впровадження вакцинації від COVID-19, порядку видачі міжнародного свідоцтва з вакцинації на підставі даних, що внесені до електронної системи охорони здоров’я.

Також розглянули питання навчальної підготовки персоналу для роботи із вакцинами, зокрема мобільних бригад для роботи із вакциною Pfizer; планування потужностей для виконання планів вакцинальної кампанії, залучення додаткових кадрових ресурсів до проведення вакцинації; контрактування НСЗУ закладів охорони здоров’я по пакету вакцинації тощо.


Рівненська ОДА