Для безпеки громадян і захисту поліцейських: на Рівненщині у ще одному підрозділі поліції запрацювала система «Custody Records»

Відділення поліції в місті Костопіль стало п’ятим територіальним підрозділом в області та тридцятим в Україні, де запроваджено безпекову ініціативу щодо дотримання базових прав громадян та захисту поліцейських від можливих неправдивих звинувачень. 

Презентація інформаційної підсистеми «Custody Records» відбулася сьогодні, 13 грудня, за участі начальника Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслана Горяченка, керівника відділу УДПЛ Олени Дмитращук, керівництва обласної військової адміністрації, ГУНП в Рівненській області та представників органів місцевого самоврядування.

«Національна поліція продовжує впроваджувати нові проєкти, бо ми в умовах війни не тільки відвойовуємо нашу свободу і незалежність, а й відстоюємо та захищаємо європейські цінності зокрема, — зазначив Руслан Горяченко. — Проєкт «Custody Records» орієнтований, передусім, на безпеку людей, аби кожен громадянин у підрозділі поліції почувався у безпеці і знав, що може сюди прийти за допомогою і дійсно її отримати».

Начальник ГУНП в Рівненській області Олексій Камишанський зауважив, що інформаційна підсистема «Custody Records» — це повна фіксація усіх дій поліцейських від моменту фактичного затримання ними особи, доставлення її до підрозділу, реєстрації у базі даних, проведення процесуальних дій та безпосередньо поміщення в ІТТ.

«Це новий поліцейський сервіс, який також передбачає і зонування у приміщенні відділення поліції, щоб громадяни могли прийти за допомогою, будь-якою довідковою інформацією та не стикалися із особами, які вчинили адміністративні чи кримінальні правопорушення», — додав керівник поліції Рівненщини.

У відділенні поліції у місті Костопіль, відповідно до вимог міжнародних стандартів з дотримання прав людини, облаштовані із відеонаглядом кімнати для очікування, проведення слідчих дій, для зустрічі доставленої особи із захисником, а також окреме приміщення для затриманих.

Присутні на презентації мали можливість побачити на відео, як працює інформаційна система на практиці під час затримання особи, причетної до скоєного злочину, а також ознайомитися із умовами перебування та забезпеченням дотримання законних прав та інтересів поміщених до ізолятора тимчасового тримання. Установа після проведеного капітального ремонту відновила свою роботу у березні минулого року.

Наостанок керівництво УДПЛ і ГУНП подякували представникам обласної та місцевої влади за тісну взаємодію у реалізації проєкту «Custody Records» на Рівненщині, який впроваджуватиметься і надалі у всіх територіальних підрозділах.

Відділ комунікації поліції Рівненської області