Чому не слід зловживати фастфудом

Любите фастфуд, бо це швидко, дешево і смачно? Ви не самотні у своїх вподобаннях. Мільйони і мільйони людей обирають бургери, шаурму, піцу замість споживання здорової їжі. Сьогодні, поки частина планети відзначає день нездорової їжі, ми розповімо чому фастфуд не слід робити постійною частиною свого раціону.

Фастфуд - це їжа з високим ступенем технологічної обробки, що містить багато швидких вуглеводів, жирів та надмірну кількість солі. А от вітамінів, мінералів та клітковини таких необхідних для організму у ній вкрай мало.

Основна частина фастфуду вуглеводи, що швидко засвоюються, в короткий час підвищуючи рівень цукру в крові. Часті стрибки цукру можуть спричинити інсулінорезистентність, діабет другого типу та збільшення ваги. Чим більше цукру, тим вищі ризики захворювання.

Подобається смажена картопля, чіпси, крекери? Тоді вам слід знати про трансжири, якими збагачуються ці продукти під час приготування. Трансжири підвищують у організмі рівень “поганого” холестерину і, навпаки, знижують рівень “хорошого” холестерину. А це прямий шлях до розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інсульту та інфаркту.

Крім того, у закладах швидкого харчування досить часто для приготування їжі  багаторазово використовують олію, через що рівень канцерогенних речовин у таких стравах в 100 разів вищий за рекомендований ВООЗ.

У технологічно обробленій їжі, в тому числі у фастфуді, міститься велика кількість солі. Нагадаємо, що надмірне споживання солі є фактором ризику розвитку гіпертонії, від якої щорічно в світі помирає понад 4 млн осіб.

Рекомендована доза солі — не більше 5 г в день (менше 1 чайної ложки). Лише в одній порції страви фастфуду може бути половина денної норми солі. 

Чи варто відмовитися від фастфуду? Так. Замініть фастфуд здоровою їжею. Це покращить ваше самопочуття, позбавить від багатьох недуг і допоможе легше встановити контроль ваги. Харчуйтеся правильно — живіть довше і здоровіше (https://bit.ly/3hVnndg).