Без коней не справляться?

Рівняни доволі скептично сприйняли ідею правоохоронців створити у Рівному кінну поліцію. Воно й не дивно. Є поліція на авто, на велосипедах, навіть на гелікоптерах, а тепер ще й кінну намагаються нам втулити, та ще й в епоху цифровізації. І все це для міста, в якому мешкає менше 250 тисяч людей. «Може, ще створити поліцію, яка пересуватиметься на мулах?» - влучно зауважив один із читачів нашого сайту. Звичайно, це жарт, але факт можливої появи у Рівному кінної поліції сам по собі є абсурдним. І,  звичайно, мав би бути відхилений одразу, бо зараз ця ідея точно не на часі. Втім, схоже, що в поліції мають іншу думку.

За інформацією видання Суспільне мовлення України, 5 липня у Telegram-каналі поліції Рівненщини, який налічує понад 3,4 тисячі учасників, створили опитування про доцільність створення у Рівному кінної поліції.
Начальник Управління Нацполіції в Рівненській області Олексій Камишанський Суспільному цю новину прокоментував так:
– Опитування в Telegram – це старт вивчення думки людей. Співробітники поліції також будуть спілкуватися з людьми, які будуть звертатися. В чергових частинах, якщо люди будуть звертатися туди з якимось заявами чи повідомленнями, то ми будемо цікавитися їх думкою, і в тому питанні також. Можна розказувати що завгодно про важливість кінної поліції, але я хотів би вивчити думку людей, аби це було об’єктивно”, – каже Олексій Камишанський.
За його словами, у сусідньому Житомирі кінна поліція вже працює. Правоохоронці кажуть: на коні проходять там, де не може проїхати патрульне авто. А ще  - зверху  кращий огляд.
У коментарях користувачі припускали, що створення і утримання кінної поліції буде дорогим. Очільник поліції області каже, що є можливість зробити все значно дешевше, ніж могло би бути.
“Ми не хочемо в себе будувати конюшні, наймати конюхів, тобто робити такі затратні речі з бюджету. Ми пропрацювали з федерацією кінного спорту, вони беруть це на себе. Тобто в своїх конюшнях утримувати наших коней, з ними займатися, обслуговувати, їх годувати, поїти, і це приблизно буде 5 тисяч гривень на одного коня в місяць. Якщо буде два – це десь 10 тис. гривень на утримання цих коней. Це початковий розрахунок. Зараз ми пропрацьовуємо ще якийсь варіант, щоб ще було дешевше”, – каже Олексій Камишанський.
У містах-мільйонниках, можливо, і є потреба створювати кінну поліцію, але точно не в Рівному. Тим більше, що й криміногенна ситуація в нас не настільки вже й погана, щоб створювати нові підрозділи правоохоронців. Можливо, нинішній поліції потрібно просто почати краще працювати, а не створювати нові інформаційні приводи для розмов і нагадувань про своє існування? Бо ж такі надії кілька років тому покладали на нову поліцію, очільники держави запевняли навіть, що це чи не єдина успішна реформа в державі. Але дива не сталося. Нарікань на роботу поліції у громадян є чимало. І це при тому, до речі, що платників податків ніхто не інформує, у яку суму нам ця поліція щороку обходиться. Якось не прийнято про це говорити. А хотілося б. Тому давайте не будемо ще й коней залучати в поліцію і перекладати відповідальність на них.  Бо ж коні завжди не винні.
• Роман Вістенко