Звернення президента Зеленського: Нікому і нічого не віддамо. Ми на своїй землі. ВIДЕО

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз немає жодних причин для хаотичних дій.

Джерело: відеозвернення президента Володимира Зеленського

Пряма мова: "Як тільки ми побачимо зміну ситуації, як тільки ми побачимо зростання ризиків, ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій, зробимо усе, щоб так було надалі. Ми віддані мирному і дипломатичному  шляху, будемо іти ним і тільки ним. Ми на своїй землі, ми нікого і нічого не боїмось, ми нікому і нічого не винні, і ми нічого і нікому не віддамо, і ми в цьому впевнені.

1. Україна кваліфікує дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Вся відповідальність за наслідки покладається на політичне керівництво Росії.

2. Визнання незалежності ОРДЛО може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках Нормандії. 

3. Сьогоднішніми та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року.

4. Сьогодні МЗС України направило державам-членам Ради безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. Я ініціював скликання засідання Ради безпеки ООН, проведення спеціального засідання ОБСЄ. Також ініційовано екстрене скликання саміту Нормандської четвірки.

5. Ми віддані політико-дипломатичному регулюванню і не піддаємось на будь-які провокації. Наші кордони надійно захищені, створено систему територіальної оборони, наші партнери нас підтримують.

6. Відповідно до статті 51 Статуту ООН Україна залишає за собою право на індивідуальну і колективну самооборону. Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора.

7. За нами правда, і правду ми ніколи не будемо приховувати від вас. Як тільки ми побачимо зміну ситуації, як тільки ми побачимо зростання ризиків — ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так і було надалі.