Зробити правильний вибір

На захід запросили старшокласників навчальних закладів міста, Рафалівської школи-інтернату та безробітну молодь. Крім того, завітали й представники влади та роботодавці.
– Найперше ми звертали увагу на те, щоб наші діти та молодь отримали інформацію щодо актуальних нині робітничих професій, яких потребує місцевий ринок праці, – наголосила директор Кузнецовського центру зайнятості Людмила Самохіна. Вона зазначила, що ситуація у Кузнецовську непроста. Місто є монопрофільним, тобто більшість людей задіяна на одному великому бюджетоутворюючому підприємстві – Рівненській АЕС. Але актуальною залишається проблема безробіття молоді: з майже двох тисяч людей, які перебувають на обліку центру зайнятості, 60 відсотків – це люди віком до 35 років.
Варто зазначити, що більшість випускників шкіл вже заздалегідь визначилася з навчальними закладами, куди вступатимуть. У переважній більшості – це технічні університети зі спеціалізацією, пов’язаною з атомною енергетикою. Тобто батьки, які працюють на атомці, розраховують, що їхні діти після навчання теж прийдуть на роботу на атомну станцію.
Але, зрештою, не всі випускники можуть вступити до ВНЗ, та й не всі батьки можуть дозволити собі навчати дитину у виші. Але є багато інших не менш прибуткових, затребуваних та цікавих професій. Про них розповідають на ярмарках та форумах, організованих центром зайнятості.
Учасники форуму відвідали багато профорієнтаційних заходів: тренінги-семінари, виставки, познайомились з роботодавцями. Крім того, школярі мали змогу пройти професійно-діагностичне експрес-тестування за сучасними комп’ютерними методиками, щоб визначитися з майбутньою професією.
– Я пройшла тест на визначення професії, що підходить мені найбільше, – каже дев’ятикласниця Ірина Фесюк, яка вже задумується про своє майбутнє працевлаштування. – Тест цей дуже простий, він складається з двох варіантів відповідей, з яких треба вибрати те, чим тобі більше подобається займатись.
Привертали увагу відвідувачів ярмарку професій і представники ви­щих навчальних закладів, які запрошували випускників вступати до них. Зацікавленість, зокрема, викликав УЗД-апарат для діагностики тварин, який демонстрували представники Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького.
Міська влада не стоїть осторонь таких заходів для молоді, адже безробіття у місті – це і її проблема. Тут всіляко сприяють центру зайнятості в організації  профорієнтаційної роботи.
– Ми спів­працюємо із центром зайнятості та реалізовуємо чимало проектів, – зазначив в. о. Кузнецовського міського голови Ігор Куц. – Ярмарок професій – це чудова ідея, яка поєднує інтереси молоді, роботодавців, навчальних закладів. Ми маємо довести дітям, що не тільки атомною станцією закінчується їхня можливість реалізуватися.
У центрі зайнятості впевнені, що подібні заходи потрібні випускникам та безробітній молоді.
– Такий профорієнтаційний захід як міський молодіжний форум «Україна. Молодь. Майбутнє» ми проводимо вже протягом багатьох років, – зауважує Людмила Самохіна. – Основною метою профорієнтаційної роботи центру зайнятості є привернення уваги молоді до свідомого вибору своєї майбутньої професії. Зараз на ринку праці актуальними є професії офіціантів, барменів, кондитерів, будівельників. Не вистачає сьогодні і монтажників, електрозварників та слюсарів. Ми надаємо молоді інформацію про ці професії та якісні консультації щодо обрання майбутнього фаху.
А ще директор Кузнецовського міського центру зайнятості наголошує, що очолюваний нею колектив – це сильна команда професіоналів, які завжди прийдуть на допомогу молодому поколінню та безробітним.
Кузнецовський міський центр зайнятості активно співпрацює з місцевими приватними підприємцями, міською владою, навчальними закладами та школами. Його спеціалісти використовують у своїй роботі сучасні методики та технології, проводять безліч масових заходів та індивідуальних консультацій, словом – дбають про молоде покоління та сумлінно ставляться до своєї роботи.
• Галина Закацюра