Зміни в роботі ВЛК. У Рівненській ОДА розповіли про нововведення

У Рівненській ОДА відбувся брифінг щодо нововведень у роботі військово-лікарських комісій. Спікер – перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін. Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін пояснив, що зміниться у роботі військово-лікарських комісій (ВЛК) у 2023 році.

Тепер ВЛК можуть створюватися не лише при терцентрах комплектування і медзакладах сектору безпеки, а й при державних і комунальних установах.

Працівникам ВЛК для проведення медоглядів військовозобов'язаних виділяється фінансування. НСЗУ укладатиме договори з відповідними медичними закладами та оплачуватиме їх. Щоб посилити здатність ВЛК у Програмі медичних гарантій з'явився новий пакет.

Тариф за один комплексний медогляд ВЛК на базі цивільних медзакладів становитиме 883 грн.

Зокрема, держава покриватиме такі послуги:

проведення лабораторних та інструментальних досліджень;

направлення особи за наявності показань в інші медичні заклади для проведення необхідних консультацій та обстежень, а також для надання спеціалізованої медичної допомоги у разі потреби;

оформлення проєктів довідок та формування медичних висновків щодо стану здоров’я особи.

Як розповів Сергій Подолін, на Рівненщині затвердили перелік лікарень https://www.rv.gov.ua/.../pro-zakhody-iz-zabezpechennia..., на базі яких працюватимуть військово-лікарські комісії.

Це 19 цивільних медзакладів.

Рішення про створення ВЛК спрямоване передусім на зменшення черги та пришвидшення проходження комісії.

Аби отримати безоплатні послуги на базі цивільного медичного закладу, громадянин, який проходить ВЛК, повинен мати один із таких документів:

картку обстеження та медичного огляду;

картку медогляду кандидата на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти Міноборони;

картку медогляду призовника;

направлення керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Сергій Подолін наголосив, що для військовозобов’язаних під час проходження ВЛК усі послуги, що входять до пакету Програми медичних гарантій, будуть безоплатними.

Для інформаційної підтримки військовослужбовців діють «гарячі лінії» Міноборони (0-800-500-442) і МОЗ (0-800-60-20-19). Вони працюють цілодобово та безкоштовно.

Серед вдосконалень роботи ВЛК - електронний запис. На Рівненщині попередній запис в електронну чергу можна буде здійснити як в госпіталі, так і в цивільні лікарні, де працює ВЛК. Наразі ще проводиться відпрацювання механізмів електронного запису. Цей механізм надасть можливість записати військовослужбовців на ВЛК або до лікаря на консультацію у зручний для них час та день.

Також проводиться пілотування процесів електронного документообігу між військовими частинами, закладами охорони здоров’я і терцентрами комплектування та соціальної підтримки.

Загалом військово-лікарську комісію обіцяють цифровізувати до кінця року.