Життя в режимі «чекання»: чи можуть зникнути їдальні у Рівному?

Із 11 травня Уряд нашої країни послабив карантинні обмеження. Зокрема, він дозволив обслуговування в закладах громадського харчування, однак винятково «на виніс» за попереднім замовленням та (або) на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння. А от обслуговування клієнтів у приміщеннях закладів громадського харчування забороняється. Вхід у приміщення дозволяється виключно для користування санвузлами (кімнатами, ліфтами тощо), які ведуть до літніх майданчиків на даху.

Великою популярністю користувалися їдальні, які розміщувалися біля компаній, підприємств чи організацій. Там найбільший «набіг» людей відбувався у проміжку з 13 до 14 години – тобто, у звичайну обідню перерву працівників.

Однак більшість їдалень не мають літнього майданчика зі столами. Вони мають одне приміщення і приймають (приймали) людей лише всередині.

Ми вирішили з’ясувати, як наразі працюють і чи працюють взагалі деякі із їдалень міста Рівне.

Так, зателефонували за номерами, які вказані в мережі Інтернет, у їдальню в Робітничому провулку. Однак по жодному із двох номерів не відповіли: один – не діючий, інший – «абонент знаходиться поза зоною». Можемо зробити висновок, що ця їдальня наразі не працює. Адже, за даними в Інтернеті, у них також немає літнього майданчика.

 

Чекає на відкриття і Комунальне підприємство «Їдальня №20» Рівненської обласної ради. Її директорка Тетяна Нагорна-Босик розповіла, що до карантинних обмежень щодня персонал закладу обслуговував приблизно дві сотні людей.

«Ми не працюємо, адже у нас немає столиків на вулиці. Відвідувачів ми приймали суто в приміщенні їдальні, – зазначає пані Тетяна. – До обмежень у нас працювало 11 робітників. Загалом у їдальні 13 столиків, 82 місця для сидіння. Місць завжди вистачало, адже, як правило, відвідувачі приходили до нас, їли і відразу йшли.

Наразі їдальня не працює до того моменту, поки Уряд не дасть на це дозволу. Не можу коментувати наміри наших чиновників і не знаю, чого очікувати далі, але, на мою думку, їдальні закривати не потрібно. Можливо, теж певні обмеження ввести. Якщо можна водити дітей у садочок (садки відкриють із 28 травня), якщо можна відкрити торгово-розважальні центри і так далі, то чому не можна працювати закладам громадського харчування в приміщенні?!

Я вважаю, потрібно просто дотримуватися санітарних норм: санітайзери на столах; столики розмістити за декілька метрів один від одного; не створювати велику чергу і дотримуватися безпечної відстані між людьми. Це все можна організувати не тільки на вулиці, але й у приміщенні.

І, звичайно, не запускати в приміщення лише по одній людині, бо, думаю, це не правильно. Наприклад, ринки працюють під відкритим небом, але що там робиться насправді і як люди дотримуються усіх норм санітарії – мабуть, всі здогадуються. Звичайно, потрібно зважати на правила, але вони мають бути такими, щоб їх дійсно можна було дотримуватися. Відповідно – працювала б більша кількість людей, вони отримували б зарплати і цим самим поповнювалася б і державна казна…».

 

А от їдальня ПМК, яка розміщена на вулиці Курчатова, діє в режимі доставки. Як повідомила адміністрація, їжу замовляють тут так само, як і до запровадження карантинних обмежень. У закладі є літня тераса, але наразі вона не працює.

 

Не був багатослівним у своєму коментарі й керівник управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування Рівненської міської ради Ігор Остапенко:

«Відкриються всі заклади громадського харчування чи ні – не від мене залежить. Це вирішує Кабінет Міністрів України. До 22 травня живемо у такому режимі, як зараз, а далі буде видно. Все залежатиме від ситуації в країні. Тому наразі ніяких передчасних висновків робити не буду».

 

Сотні ж людей і досі залишаються без роботи та заробітної плати. Всі вони продовжують чекати…

Олександра Нагорна