Жарке літечко вже позаду. Попереду новий опалювальний сезон

Отже, актуальним буде питання вартості деяких паливно-енергетичних ресурсів для потреб населення.

Згідно із ч.1 ст. 10 Закону України «Про ціни і ціноутворення» суб`єкти господарювання під час провадження господарської діяльності використовують: вільні ціни; державні регульовані ціни.

Державні  регульовані ціни запроваджуються на товари, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, мають істотну соціальну значущість, а також на товари, що виробляються суб`єктами, які займають монопольне (домінуюче) становище на ринку.

Державні регульовані ціни повинні бути економічно обґрунтованими (забезпечувати відповідність ціни на товар витратам на його виробництво, продаж (реалізацію) та прибуток від його продажу (реалізації).

На сьогодні,  в Україні діє державне регулювання цін на дрова. Відповідно до п. 12 додатку до Постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.1996 №1548 було встановлено, що обласні державні адміністрації регулюють (встановлюють) торговельні (постачальницько-збутові) надбавки, нормативи рентабельності на паливно-енергетичні ресурси (вугілля, вугільні брикети, паливо пічне побутове, гас освітлювальний, торф паливний кусковий, дрова, торф`яні брикети, газ скраплений), що відпускаються населенню для побутових потреб.

Так, розпорядженням Рівненської обласної державної адміністрації  від 27.06.2007 №320  «Про регулювання цін на деякі види паливно-енергетичних ресурсів» встановлено:

  • Нормативи рентабельності 5 % собівартості на торф паливний кусковий, торф’яні брикети і дрова, що відпускаються населенню для побутових потреб,
  • Торговельні (постачальницько-збутові) надбавки:
  • на вугілля та вугільні брикети – 15 % в т.ч. ПДВ, оптової ціни виробника без врахування   транспортних витрат;
  • торф паливний кусковий, торф’яні брикети, дрова -25 % ( в т.ч. ПДВ) оптової ціни виробника з врахуванням транспортних витрат;

Враховуючи викладене вище, у разі виявлення фактів порушення вимог законодавства суб’єктом господарювання під час реалізації паливно-енергетичних ресурсів ( в т.ч. дров), завищення цін на даний вид продукції чи виникнення сумнівів щодо правильності їх встановлення та застосування, споживачі мають право звернутись  для отримання консультацій та роз’яснень з питань ціноутворення і контролю за регульованими цінами до Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області з відповідними заявами за адресою: 33025, м. Рівне, вул. Малорівненська, 91 або на електронну адресу https://www.rivneprod.gov.ua/e-app/.

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області