Землевпорядники Рівненщини – найкращі

Про це повідомила його керівник Світлана Богатирчук-Кривко під час засідання колегії головного управління Держземагентства у Рівненській області, на якому підсумовано роботу державної землевпорядної служби області за минулий рік.

Зокрема  вона  зазначила,  що  внаслідок  реалізації  Регіональної програми розвитку земельних відносин у Рівненській області від використання земельних ресурсів до Державного та місцевих бюджетів за 2012 рік надійшло 163,5 млн. гривень, що на 30,0 млн. грн. більше ніж у 2011 році. Надходження коштів до бюджетів забезпечено орендною платою фізичних та юридичних осіб за користування земельними ділянками, відшкодуванням втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, земельним податком.

Для забезпечення конституційних прав громадян області на землю прийнято від фізичних та юридичних осіб 165,8 тис. заяв на надання адміністративних послуг, пов’язаних з реалізацією права власності на землю, що вдвічі більше ніж у 2011 році. За цей період в області видано 50,3 тис. державних актів на землю, що в 1,4 раза більше, ніж у 2011 році, а реєстрація договорів оренди земельних ділянок за цей же період зросла в 1,5 раза.

План щодо проведення повторної нормативної грошової оцінки земель населених пунктів Рівненської області у 2012 році виконано на 120 відсотків, її проведено у 135 населених пунктах. Ці роботи профінансовано повністю за рахунок коштів місцевих бюджетів.

У 2012 році на території області укладено 94,7 тис. договорів оренди із 224,7 тис. власників права на земельну частку (пай). Виплата орендної плати агроформуваннями за минулий рік склала по області 140,2 млн. грн. що в 1,7 рази більше, ніж у 2011 році. Середня плата за 1 га збільшилася на 258,7 грн. і становить 621,3 грн. Перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко,  який  взяв  участь  у  роботі  колегії,  наголосив,  що  потрібно працювати над питанням фінансування інвентаризації та грошової оцінки земель, запропонував  розробити механізм врегулювання проблеми використання земельних паїв, які не мають реєстраційних документів, особливо у поліських районах, де скорочуються площі оброблюваних земель.

• Ірина Бовсунюк