Завдяки прокуратурі з порушників природоохоронного законодавства стягнуто понад 600 тис. грн збитків

Господарським судом Рівненської області задоволено позов прокурора в інтересах держави до одного підприємств Сарненського району про відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

В ході судового розгляду прокурором доведено, що підприємство здійснювало скид зворотних вод з перевищенням встановлених дозволом на спеціальне водокористування нормативів, що призвело до забруднення річки Случ. За рішенням суду на рахунок місцевого бюджету стягнуто понад 360 тис. грн шкоди.

Окрім того, днями виконано рішення Господарського суду Рівненської області за аналогічним позовом прокурора в інтересах держави до підприємства Рівненського району про відшкодування шкоди, завданої внаслідок використання води без спеціального дозволу. Відповідачем у справі на користь місцевого бюджету перераховано понад 250 тис. гривень.

Примітка: шкода, заподіяна порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, має спрямовуватися до спеціально створених екологічних фондів у відповідних місцевих бюджетах за місцем заподіяння екологічної шкоди, і в подальшому спрямовується на фінансування заходів з відтворення та охорони навколишнього природного середовища.

Відтак, несплата порушником нарахованих збитків ставить під загрозу можливість проведення заходів з відновлення навколишнього природного середовища у зв’язку із відсутністю джерел для їх фінансування.

Рівненська обласна прокуратура