Застуда в влітку, поради

Що може бути більш несправедливим, ніж застуда влітку?

Хибно думати, що застудитися можна лише взимку. Навіть якщо на вулиці спекотно, віруси, що спричиняють застуди, можуть так само легко поширюватися й інфікувати людей. Адже віруси циркулюють цілий рік.

Влітку застуда зазвичай проходить приблизно так само, як і взимку. У середньому, люди одужують за 10 днів, а із сьомого дня симптоми поліпшуються.

Діти, як правило, одужують набагато швидше — менш ніж за тиждень. З іншого боку, деякі дорослі можуть хворіти на застуду до двох тижнів. Це залежить від віку, стану здоров’я та інших факторів.

Симптомами застуди зазвичай є біль у горлі, нежить, кашель, чхання, головні болі, відчуття «розбитості» та загального нездужання. На цьому етапі легко припустити, що у вас COVID-19.

Ознаки COVID-19 і застуди дуже схожі. Навіть такі особливі наслідки, як втрата смаку або запаху, можуть виникати при застуді. Тому для встановлення точного діагнозу потрібне тестування.

Ліків від застуди не існує. Щоби почуватися краще, слід багато відпочивати й пити багато рідини.

А щоби знизити ризик захворювання, дотримуйтеся найважливіших заходів профілактики COVID-19, які ви робили впродовж останнього року:

  •  Часто мийте руки водою з милом протягом 20–40 секунд. Якщо такої змоги немає, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі.
  •  Не торкайтесь очей, носа та рота немитими руками. Так ви можете заразитися вірусами, які спричиняють застуду та COVID-19.
  •  Одягайте маску в громадських місцях, слідкуйте, щоби маска закривала й ніс, і рот.
  •  Кашляйте та чхайте в згин ліктя чи одноразову хустинку.
  •  Дотримуйтеся фізичної дистанції. Уникайте тісних контактів із людьми з явними симптомами захворювання. Залишайтеся вдома, якщо нездужаєте.
  •  Вакцинуйтеся від COVID-19.

Якщо цього літа у вас проявляться симптоми застуди, зателефонуйте своєму сімейному лікарю — краще бути впевненим і зітхнути з полегшенням, коли це хороші новини. 


Центр громадського здоров’я України