За що хвилюються у Рівнетеплоенерго

В умовах війни прийдешня зима і опалювальний сезон можуть стати найскладнішими за часи незалежності, про це заявив президент Володимир Зеленський. Водночас додав, що держава має зробити усе, аби люди відчули цю роботу і сезон минув нормально.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Більшість Рівного обслуговує підприємство Рівнетеплоенерго. Як заявив його керівник Олександр Ющук, він хвилюється за можливі диверсії ворога та перебої з постачанням енергоносіїв. У інтерв’ю Суспільному тепловик також пояснив, до яких можливих ситуацій готуються та як самі мешканці можуть попередити аварії.

Зі слів керівника Рівнетеплоенерго, уряд повідомив про плани забезпечити підприємства газом на рівні 90% від минулого року. Водночас у проходженні прийдешнього опалювального сезону він бачить певні ризики.

“Газ іде до котелень по трубах. Проблема в тому, що ці труби просто вивести з ладу, як і технологічно вивести з ладу наші котельні. Я особисто найбільше боюсь диверсій, перебоїв з постачанням газу та електроенергії, а також відсутність газу як такого”, — каже Олександр Ющук.

Тепловик закликав балансоутримувачів готувати будинки до подачі тепла: перевірити мережі та усунути несправності, подбати про те, щоб у під’їзди можна було зачинити двері й вікна та зберегти тепло.

“Якщо будуть перебої з постачанням газу, електроенергії, води, — а таке я допускаю в умовах воєнного стану, — будуть відбуватись вимушені аварійні технологічні зупинки. У сильний мороз, якщо будинок не утеплений, система опалення може вийти з ладу, може розірвати труби. За скільки годин це станеться — залежить від утеплення будинку та ізоляції труб”, — зазначає керівник Рівнетеплоенерго.

Щодо випробування міських мереж, то їх, каже тепловик, уже провели і усунули недоліки, наразі готують насоси й котли до роботи.

“Єдина складність, з якою ми зіштовхнулись у цьому році — це відсутність коштів на ремонт. Зараз ми намагаємось з останніх сил акумулювати ці кошти, дуже здорожчали матеріали й труби. І основна складність виникла через заборгованість населення — зараз це понад 250 млн, торік було 100”, — зазначив Ющук.

Станом на серпень, з його слів, заходи з підготовки обладнання до зими підприємство виконало на 90%. Раніше міський голова закликав голів ОСББ до 1 вересня підготувати акти готовності будинків до зими.

Повне інтерв'ю керівника Рівнетеплоенерго для Суспільне Рівне