За новим проектом тепер кожна ОТГ Рівненщини матиме «Поліцейського офіцера громади»

Проект під такою назвою презентували в області. Він передбачає, що у кожній ОТГ працюватиме фахівець, який стане частиною громади. Про це повідомляють на сайті Рівненської обласної державної адміністрації.

Поліцейський офіцер забезпечуватиме порядок та безпеку на своїй території. А для цього він тісно співпрацюватиме із жителями ОТГ та вирішуватиме їхні проблеми. Таким чином, поліцейський сервіс на місцях стане більш якісний та ближчий до кожного мешканця.

«Проєкт – це наступний етап впровадження реформи поліції і орієнтований в першу чергу на сільську місцевість. На місцях є багато дрібних правопорушень. Саме їх попередженням і займатиметься поліцейський офіцер. Окрім того, до його обов’язків відноситиметься ювенальна робота, працюватиме він і з соціально незахищеними категоріями населення тощо. Офіцери, які прийдуть у громади будуть допомагати керівникам ОТГ спільно вирішувати безпекові проблеми території», - зазначив Голова Національної поліції України Сергій Князєв під час презентації.

Участь у заході також взяли поліцейські, міжнародні партнери проєкту, представники ОТГ області, фахівці Центру розвитку місцевого самоврядування. Присутнім розповіли про переваги проєкту, що вже діє у Дніпропетровській області.

Загалом на Рівненщині до участі в ініціативі відібрані 31 ОТГ з населенням 228 тисяч людей. Для їх обслуговування потрібно 41 поліцейський.

Вже відсьогодні розпочинається конкурс на прийом заяв від діючих поліцейських або цивільної молоді, що проживають в ОТГ. Відібрані офіцери пройдуть навчання у спеціалізованих закладах. Наразі це Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, втім у планах створити ще один центр для західних регіонів – на базі Рівненського училища поліції. Після навчання фахівці вийдуть працювати у громади.

За рахунок коштів державного бюджету офіцери будуть отримувати заробітну плату, забезпечені необхідною амуніцією та службовим автомобілем. Втім, громадам теж необхідно допомогти створити комфортні умови для ефективної роботи поліцейських офіцерів.

Тож виконуючий обов'язки голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко та голова облради Олександр Данильчук закликали керівників ОТГ до активної участі у проєкті.

«Це ще один важливий компонент реформи децентралізації. Адже він торкається безпеки жителів кожної громади. Робота в цьому напрямку вже розпочалася. А це – створення безпекових Центрів, робота систем відеоспростереження у населених пунктах. Тож зараз у громадах необхідно створити належні умови для ефективної роботи поліцейських офіцерів», - наголосив Ігор Тимошенко.

А для цього необхідно виділити приміщення для роботи поліцейського, а також його проживання.

В свою чергу міжнародні партнери проєкту позитивно відгукуються про реалізацію ініціативи. Джон Монтаніо, керівник регіонального офісу ІСІТАР в Україні Міністерства юстиції США, назвав її успішною та такою, у результаті якої суттєво підвищиться якість поліцейських послуг. Адже основна робота поліцейського офіцера має спрямовуватися на вирішення малих проблем задовго, як вони можуть стати великими. Окрім того, міжнародні партнери запевнили у безперервній підтримці проекту.