З Введенням до храму Пресвятої Богородиці

Введення в храм Пресвятої Богородиці або Третя Пречиста відзначається щорічно 4 грудня. Це торжество відноситься до числа дванадцяти найважливіших свят в церковному календарі.

Про земне життя Богоматері не так багато сказано у Євангелії та в посланнях святих апостолів. Натомість, Священне Передання оповідає про важливу подію, коли юна Марія переступила поріг Єрусалимського Храму, назавжди присвятивши себе Господу. Сьогодні ми відзначаємо Введення в Храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії – одне з дванадцяти головних свят річного кола.

Чудо Боговтілення, яке була покликана сповнити Діва Марія, залишається незбагненним для нашого розуму. Проте усі події Її життя були сходинками до цього великого покликання. Праведні Іоаким та Анна пообіцяли свій найдорожчий скарб, свою омріяну єдину доньку Господеві, розуміючи, що Її призначення лежить далеко поза межами земних справ. Навіть саме народження Пресвятої Діви Марії вже було чудом, відповіддю Господа на роки щирих молитов подружжя про первістка. Коли ж Діві Марії виповнилося три роки, батьки відвели Її до Єрусалимського Храму, де Вона розпочала свою дорогу до Бога.

Покликання Пресвятої Діви Марії – ключове в історії Спасіння людського роду, адже саме від Духа Святого і Пречистої Діви народився Син Божий. Ми маємо пам’ятати, що покликання є в кожної людини, і вона має відповісти на нього своїми діями. Покликання завжди вимагає певної жертви та самозречення, дорога до досконалості може бути вузькою і тернистою. Проте лише цим шляхом гідності і вірності Господеві, лише наполегливою та витривалою духовною працею ми можемо наблизитися до спасіння, здобути для себе вічне життя у Царстві Божому.

У цей величний день прославмо спільно нашу заступницю Богородицю: Величаємо Тебе, Пресвята Діво, богообрана Отроковице, і шануємо у Храм Господній входження Твоє.

Нехай Матір Божа покриє усіх нас своїм чесним омофором від усякого зла і дарує нашій Батьківщині перемогу над всіма видимими і невидимими ворогами!

Пресвята Богородице, спаси нас!

Рівненська єпархія Православної Церкви України