З 20 серпня на водоймах Рівненщини розпочинається заборона на вилов раків

Раки – досить охайні істоти, які живуть у чистій воді, добре збагаченій киснем. В озерах і ставках раки зустрічаються не так часто, як в чистих річках. Зазвичай, вони віддають перевагу глибині до трьох метрів, проте можуть зустрічатись і на глибині до 12 метрів. У річках, де дно піщане - раків значно менше. Найбільше їм подобається кам’янисте дно, оскільки між каменями простіше сховатися і таким чином відчути себе в безпеці.

Річковий рак може досягати 20 сантиметрів в довжину. Його тіло вкрите твердим покривом - панцирем, який складається з хітинової шкірки, просоченої неорганічними солями, що додають панциру міцності і твердості. Панцир захищає тіло від пошкоджень. Хітиновий покрив має неоднакове забарвлення, тому в різних водоймах можна зустріти цього мешканця і майже чорного, і темно-сірого, темно-зеленого, бурого та сірувато-зеленого кольору.

Голова в рака вузька-клиноподібна, на ній дуже добре виділяються його опуклі очі. Рот має дуже сильні щелепи, якими він міцно захоплює корм. Переміщується цей вид водних біоресурсів за допомогою чотирьох пар нижніх кінцівок, розташованих з боків тулуба. Сам тулуб захищений міцним панциром і закінчується віялоподібним хвостом.

Раки живуть самі по собі, не стадом, віддають перевагу самоті. Вдень рак сидить в своєму житлі і охороняє його від сторонніх, висунувши назовні лише клешні. З настанням темноти він виходить на полювання. Маючи гарний нюх, раки легко знаходять собі їжу. Вони полюють на дрібних тварин, яких можуть захопити клешнями, поїдають відмерлі рештки тваринних організмів, запах яких чують здалеку. Живляться раки також і рослинною їжею.

Головним періодом у житті раків є «линька», оскільки в цей період вони не лише міняють свій хітиновий покрив на новий, але разом з цим оновлюють зябра та травні органи. Поки новий покрив не затвердіє - вони можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже стають малорухливими. Через природну незахищеність раки під час линьки потребують додаткового захисту. З цією метою і встановлюється заборона на їх вилов.

Рівненський рибоохоронний патруль, нагадує що з 20 серпня по 30 вересня на водних об’єктах Рівненщини встановлюється заборона на вилов раків. З відповідним наказом Управління Держрибагентства у Рівненської області можна ознайомитись за посиланням.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в наслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн.

Також, залежно від ступеня завданих збитків, передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним або іншим водним добувним промислом). Дана стаття передбачає накладення штрафу в розмірі від 1 700 до 6 800 грн або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь, засобів промислу та всього добутого.

В Управлінні Держрибагентства у Рівненській області функціонує телефонна «гаряча лінія»: (067) 540 53 90. Про порушення Правил любительського і спортивного рибальства та порядку придбання чи збуту риби – прохання повідомляти за вказаним номером телефону.

Довідкова інформація:

Після закінчення заборони дозволено одній особі за добу перебування на водоймі загального користування виловити не більше 30 раків. Мінімальний його розмір повинен бути не менше, ніж 10 см. Забороняється лов раків у темну пору доби із застосуванням підсвічування.


Рівненський рибоохоронний патруль

Рівненський рибоохоронний патруль