Юний острожанин виборов третє місце на Всесвітніх іграх військових

Фото - зі сторінки у Фейсбук Василя Гілянчука

 

Острожанин Василь Гілянчук – випускник Острозького обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені К. І. Острозького, кадровий військовий, спортсмен і рекордсмен. Найбільше досягнення Василя – бронза на VII Всесвітніх іграх серед військовослужбовців, пише https://ostrog.rayon.in.ua/

Зустріч, під час якої вдалося більше дізнатися про досягнення земляка, відбулася в середу, 20 листопада, в Острозькому військовому ліцеї. Спочатку про вихованця розповіли начальник ліцею Ігор Приступа та його заступник Ігор Тимощук, які згадували нині лейтенанта Гілянчука як старанного й активного курсанта.

Сам Василь Гілянчук розповідає, що ліцей почав впливати на його життя ще навіть до вступу – щоб потрапити до закладу юнак мусив підтягнути й інтелектуальний, і фізичний рівень. За час навчання Василь захопився військовим п’ятиборством, хоч відвідував декілька спортивних секцій.

Пізніше, вступивши до Військової академії в Одесі, продовжив займатися спортом, хоч це було не так просто через значне навчальне навантаження.

«На першому курсі мені трапився товариш, який професійно займався спортом, – хотів стати супер-розвідником. А я хотів стати найкращим десантником. Для цього доводилося і вчитися, і окремо займатися. Прокидався о 4:30 і до ранкової зарядки бігав до моря, щоб потренувати. А далі за розкладом – зарядка з усіма, заняття… Коли мав вільний час після 19 години, ще займався. Але тоді я не мав цілі бути спортсменом, більше хотів бути універсальним бійцем», – згадує перші кроки Василь.

Наприкінці другого курсу юнак почав активно тренувати військово-спортивний комплекс ((ВСК) – це комплекс фізичних військово-прикладних вправ і вимог для військовослужбовців, направлених на підвищення їх усебічної фізичної готовності до виконання службово-бойових завдань за призначенням). На третьому курсі Василь уже виконував норматив майстра спорту ВСК, а невдовзі на всеукраїнських змаганнях ще й виконав норматив майстра спорту з поліатлону. Такі досягнення не залишилися непоміченими і юному військовому запропонували місце в збірній Збройних сил України.

У той період в Україні почали відроджувати дещо призабуте військове п’ятиборство, яке містить стрільбу 200 і 300 метрів зі спортивної гвинтівки, НАТОвську смугу перешкод на 500 метрів, плавання з перешкодами, метання гранати на дальність і точність, біг 8 кілометрів. Збірну українських військовослужбовців готували до VII Всесвітніх ігор серед військовослужбовців, які відбулися в жовтня 2019 року в Китаї.

Всесвітні гри серед військовослужбовців – це мультиспортивні змагання для військових, які організовує Міжнародна рада військового спорту. Їх, як і Олімпійські ігри, проводять раз на чотири роки. Забігаючи наперед, відзначимо, що 2019 року збірна Збройних сил України посіла 10 місце з 56-ти в загальнокомандному заліку. Загалом на 7-х Всесвітніх іграх серед військовослужбовців українські спортсмени здобули 33 медалі різного ґатунку – 5 золотих, 13 срібних і 15 бронзових. Одна з них – заслуга нашого земляка.

Збройні сили України в Китаї (місто Ухань) представляло 87 військових, які змагалися в 12 літніх видах спорту. Зі слів Василя, спортсменів кілька разів викликали на збори, однак чимало з них відсіяли, тож до збірної потрапили найсильніші й найвитриваліші. До слова, лейтенант Гілянчук розповідає, що в стадії відновлення він, як і інші члени збірної, має по два тренування на день. Напередодні змагань навантаження посилюють і спортсмени тренуються три–чотири рази на день.

Під час Всесвітніх ігор серед військових нашого земляка надзвичайно вразив рівень організації змагань – для спортсменів навіть побудували окремий квартал чи «місто у місті». Однак і дисципліна там була «залізною»: учасникам могли нарахувати штрафні бали чи дискваліфікувати за порушення навіть до старту змагань.

З-поміж іншого українська збірна на всесвітніх іграх змагалася в естафеті – на 500-метровій НАТОвській полосі п’ять учасників мають свій відтинок шляху, який повинні здолати якомога швидше. Команда наших військових уперше в історії України виборола на цих змаганнях бронзу, двічі побивши рекорди України. А сам Василь Гілянчук установив новий рекорд України з військового п’ятиборства.

«Націлюйтеся на максимально високу планку. Це стимулюватиме», – радить Василь.

Наразі острожанин Василь Гілянчук служить у 80-й аеромобільній бригаді, яка дислокується у Львові, на посаді командира взводу. З-поміж планів на майбутнє – працювати так, щоб збірна Збройних сил України завоювала золоті нагороди з військового п’ятиборства.