Як захистити себе від нав'язливих дзвінків та радикальних дій колекторів під час війни

Як правильно вибрати МФО для отримання мікропозики під час військового стану в Україні, щоб потім не страждати від нав'язливих дій колекторів, які можуть вдаватися до радикальних заходів

Верховна рада України затвердила новий закон, в якому йдеться про заходи підтримки населення у той період, поки в країні діятиме військовий стан, а також протягом 30-денного терміну після його скасування. У зв'язку з цим українські банки та МФО стали скасовувати штрафні санкції щодо позичальників, які не можуть вчасно сплатити заборгованість. Наразі клієнти банку можуть скористатися послугою «Кредитні канікули».

Як захистити себе від радикальних дій колекторів

Щоб домогтися від боржників виплат за кредитними зобов'язаннями, колектори нерідко вдаються до радикальних дій. Від них постійно надходять дзвінки з нав'язливими вимогами, спрямованими на стягнення всіх боргів з позичальників до суду.

Щоб уберегти себе від подібних заходів впливу, необхідно дуже ретельно обирати мікрофінансову організацію, з якою буде укладено кредитний договір. Фінустанови, що потрапляють у верхні рядки рейтингів, дбають про свою репутацію та дотримуються всіх вимог законодавства. Співпраця з такими МФО не лише вигідна, а й безпечна.

Як здійснюватиметься реструктуризація боргів

Позичальники, які не можуть вчасно вносити платежі за кредитами, тепер можуть переживати, що за кожен день прострочення будуть нараховуватися відсотки. Нові правила кредитування передбачають:

  • скасування всіх штрафних санкцій, пов'язаних із простроченням платежів;
  • анулювання штрафів та пені, які були нараховані позичальникам після 24 лютого 2022 року.

Реструктуризація боргів українців здійснюватиметься протягом усього терміну, доки в країні буде оголошено військовий стан, а також ще 30 днів після того, як його буде офіційно скасовано.

Представники Нацбанку зазначають, що відсотки за користування кредитними коштами не скасовуватимуться. Неплатників буде звільнено лише від штрафів та пені за прострочені платежі.

Проте слід пам'ятати, що фінансові установи мають право надавати своїм клієнтам на «кредитні канікули», але це не є їхнім законним обов'язком. Тому боргові зобов'язання краще погашати у встановлений договором термін, якщо для цього є фінансова спроможність.

Джерело: https://meta.ua/mfo/