Як уберегтися від отруєння сірководнем

Центр громадського здоров’я України повідомляє, що в смт. Тростянець Вінницької області, в результаті діяльності спиртового заводу, виникла ситуація забруднення атмосферного повітря сірководнем. Дослідження проведено фахівцями ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України». Така ситуація може негативно впливати на здоров’я  населення, яке проживає в зоні ураження.

Нагадаємо, як уберегтися від отруєння сірководнем і як надавати першу допомогу постраждалим.

Симптоми отруєння сірководнем.

Людина практично щодня стикається з сірководнем. Незважаючи на виражений стійкий запах організм до нього швидко звикає, не помічаючи присутності цієї речовини в навколишньому середовищі. Цим він і небезпечний.

Цей газ є супутником процесу очищення стічних вод, він важчий за повітря, тому може накопичуватися в низинах, канавах, ярах, ямах і навіть в колодязях та погребах.

Найбільш яскраво характеризує сірководень - запах. Його не сплутаєш ні з чим: запах тухлих яєць, точніше, гниючого білка.

Навіть при легкому отруєнні сірководнем можна отримати ускладнення.  Його наслідки торкаються, в першу чергу, дихальної системи і органів зору. Бронхіт і зниження гостроти зору - мінімальні проблеми, які загрожують при неналежному реагуванні на ситуацію. При отруєнні сірководнем з'являється різь в очах, подразнення верхніх дихальних шляхів, кашель, чхання, у важких випадках - втрата свідомості.

Як діяти при отруєнні сірководнем:

  • винесіть постраждалого на свіже повітря;
  • шкіру, слизові та очі промивайте водою або 2%-м розчином борної кислоти щонайменше 15 хвилин;
  • в очі закрапайте по дві-три краплі 30%-го альбуциду;
  • ніс змастіть оливковою чи вазеліновою олією;
  • дати потерпілому велику кількість води або молока;
  • у разі спазму голосових щілин треба зігріти ділянку шиї, зробити теплі ванночки, інгаляцію.

Дії під час виникнення запаху сірководню:

  • виходити із зони зараження необхідно перпендикулярно до напрямку вітру;
  • захистіть органи дихання протигазом або ватно-марлевою пов’язкою, рушником чи іншою бавовняною тканиною, складеною кілька разів, попередньо змочивши її 2%-м розчином лимонної чи оцтової кислоти або водою;
  • допоможіть дітям, інвалідам, літнім людям;
  • щільно закрийте вікна і двері, бажано завісити віконні та дверні пройми тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту.

Не панікуйте! Своєчасна та правильно надана допомога врятує життя потерпілому від сірководню. За підозри ураження не допускайте ніяких фізичних навантажень, пийте якомога більше теплого молока, чаю і обов’язково зверніться за медичною допомогою.