«Ядерна школа РАЕС» продовжує роботу

На Рівненській АЕС продовжується активна робота над реалізацією проєкту «Ядерна школа РАЕС» (ЯШ). Учасники ЯШ мали змогу стати online-слухачами першої лекції в новому 2021 році за темою «Виробнича діяльність спектрометричної лабораторії відділу ядерної безпеки РАЕС».

Уже вчетверте поспіль Рівненська АЕС спільно з ВП ГО «Українське ядерне товариство» в Рівненській області організовує унікальний профорієнтаційний проєкт, який давно полюбився місцевій молоді. Цьогоріч слухачами ЯШ стали 28 школярів навчальних закладів Вараської ОТГ, 10 учнів професійно-технічного училища РАЕС.

«Відповідно до затвердженої програми заходів перша лекція ЯШ у 2021 році пройшла з дотриманням усіх карантинних обмежень у форматі відеоконференції через платформу Google meet. У 2020 році для слухачів ЯШ було проведено 7 лекцій. Зокрема, до травня 2021 року слухачі проєкту матимуть змогу прослухати ще 7 лекцій. Першим лектором у новому році виступив Олександр Сад, інженер відділу ядерної безпеки Рівненської АЕС», - прокоментував інженер управління кадрів Василь Стрілець.

У свою чергу, лектор у максимально доступній формі роз’яснив online-слухачам основне поняття культури безпеки, окреслив схему організаційної структури відділу ядерної безпеки РАЕС. Олександр Сад розповів учасникам ЯШ про основні виробничі функції відділу, у якому працює. Вони стосувалися забезпечення контролю за дотриманням допустимих режимів роботи реакторної установки та інженерного супроводу діяльності з експлуатації активних зон реакторних установок, організації роботи ВЯБ щодо забезпечення обліку і контролю ядерних матеріалів.

Голова ВП ГО «УкрЯТ» в Рівненській області, начальник відділу служби аналізу безпеки РАЕС Сергій Гуцало відзначив динамічність online-лекції інженера ВЯБ. «Олександр розпочав з фундаментальних речей, розкрив тему лекції, правильно розставив пріоритети щодо подачі свого матеріалу, постійно підтримував зворотній зв’язок з аудиторією. Оскільки я розпочинав свій трудовий шлях у відділі ядерної безпеки, а саме у ядерно-фізичній лабораторії, окреслений для школярів матеріал мені близький та знайомий. Вважаю, що специфіка роботи у цьому підрозділі надзвичайно цікава, обсяг виконуваних робіт дозволяє охопити і детально зрозуміти роботу всієї АЕС загалом. Переконаний, що перша у 2021 році лекція стане хорошим стартом на шляху реалізації профорієнтаційних цілей проєкту», - наголосив атомник.

Олександр Сад, у свою чергу, підкреслив активний фідбек від зацікавленої аудиторії. «Я намагався сформувати подачу свого матеріалу таким чином, аби максимально спростити складні поняття та у доступній формі подати матеріал учням. У мої шкільні роки не було такої можливості ознайомитись з діяльністю РАЕС. Тому для сучасних дітей мати змогу саморозвиватись ще й в інтерактивному форматі, це – унікальна нагода. Дуже вражений тим, що молодь цікавиться атомною енергетикою, й діяльністю РАЕС, яка є екологічно чистим джерелом виробітку електроенергії. Особисто мені дуже сподобалось, що учні були активними, жваво відповідали на мої запитання та, головне, вірно. Одразу було помітно, що у дітей є базова підготовка. А це значить лекції моїх попередніх колег були ефективними. Переконаний, що проєкт «ЯШ», продукує якісний інформаційний контент щодо функціонування Рівненської АЕС. Відтак його учасники однозначно матимуть колосальну перевагу над своїми ровесниками у ході підготовки до навчання в закладах вищої освіти», - підсумував Олександр Сад.

Довідково: Ядерна школа РАЕС є унікальним проєктом, єдиним на вітчизняних АЕС та важливим елементом профорієнтації молоді. Його головна мета – поширення знань про атомну енергетику та заохочення молоді цікавитися нею, формування потенційного кадрового резерву Рівненської АЕС та підготовка майбутніх енергетиків ще зі шкільної лави.
 https://www.rnpp.rv.ua/%C2%AByaderna-shkola-raes%C2%BB-prodovzhuye-svoyu-robotu.html