У квіти закохана з дитинства

— Ви до мами? — вигукнула маленька дівчинка у синій кофтинці, коли я підійшов до воріт подвір’я Артюшків. — Вона в саду.  
— Це моя наймолодша дитина. Четверта. Іванна. Їй десять років, але активна така, що я не можу за нею встежити, — розповідає Марія Артюшок. — Молодший син Денис вчиться у сьомому класі. Донька Марія навчається в Луцьку, а старший син уже одружений.
Садівництвом пані Артюшок активно займається тринадцять років, а квіти вирощує ще з дитинства. Біля великого будинку наприкінці весни чарують пуп’янки троянд жовтого, помаранчевого, червоного, білого кольорів… Марія Артюшок говорить, що ці квіти любить особливо, адже вони покращують настрій, а їхні аромати корисні для здоров’я. За рядами троянд ростуть жовті та білі лілеї. Господиня жваво коментує вибір тим, що ці амбітні квіти зачаровують безпосередністю та тендітністю, посилюють позитивні емоції, збагачують внутрішній світ. Певна річ, не обійшлося в садибі й без рожевих і буро-червоних власне українських квітів — мальв.
— Історія походження мальв насичена легендами, отож і мають у собі щось таємниче. Кожна квітка - особлива, пуп’янки мають не лише зовнішню, а й глибинну чистоту, багатство краси, створене для того, щоб ним милуватися. Насіння мальв розкидаємо рано весною на необроблену землю. Починає квітнути мальва десь у середині червня, закінчує — в серпні. Виростає до 1-1,5 метра, тож видно її здалеку. Мальва — чудова прикраса для селянської хати. Тому саджаю її постійно за тином, щоб була як елемент декору до побілених стін будинку, — розповідає Марія Іванівна. — Жак Деліль у поемі “Сад” писав: “Художниками быть пристало садоводам!..”. Це чиста правда. Я вважаю, що для того, аби посадити гарний сад і виростити хороший урожай, потрібно мати чисті наміри і добре серце, — продовжує господиня зі стажем.
— Тюльпан прийшов до Європи з Туреччини, зараз він є поширеною декоративною квіткою. Розквітають червоні та жовтогарячі пуп’янки навесні, — у відповідь на моє запитання про «характер» тюльпанів розповідає пані Марія. — Тюльпан — квітка горда, має свою харизму, любить, коли за нею доглядають.
У загорожі біля посаджених лілей квітнуть синьоокі іриси.
— Я планую наступного року створити для них невеличку окрему клумбу. Квіти ж королівські! Потребують уваги! Я пам’ятаю, мені колись розповідали, що один із французьких королів на час свого правління розпорядився зобразити цю яскраву квітку на гербі країни (це зробив Людовик VІІ). Тож квіти заслуговують на особливу увагу! А от конвалії, за якими так любить спостерігати навесні моя молодша донечка, активно застосовуються в медицині, адже мають цілющі властивості. З них виготовляють препарати, що стимулюють роботу серця й кровообіг, заспокоюють нервову систему, — розповідає Марія Артюшок.— Але не слід ставити букет конвалій у тісній кімнатці, адже ці квіти мають багато ефірних масел, а їх аромат у великих дозах шкодить здоров’ю. Влітку за тином у нас височіють пишні жоржини. Там же плетуться й іпомеї. Їхні пелюстки нагадують форму дзвіночків. Біля кухні в’ється ще поки нерозлогий плющ. Але росте, як на дріжджах. Я посадила його так, щоб він обплів стіни будівлі. Тож скоро спостерігатимемо справжню казку, — продовжує екскурсію мальовничим садом господиня. - Навесні у нас чарівно. Бо усе таке свіже, тендітне. Дощів, щоправда, небагато. Трохи насадженням шкодить. Проте, практикую нову систему зрошення — ставлю декілька насосів і вони почергово працюють. Восени теж не сумуємо. Маємо насадження курильського чаю. Він квітне аж до морозів. Мій чоловік Іван, який допомагає вирощувати усю цю красу, особливо вихваляє сніжноягідник (великі білі ягоди-кульки, що тримаються практично всю зиму, але не їстівні) та кущ махрового чубушника. З ягід особливо любимо шовковицю, гумі, жимолость їстівну, котра, до речі, корисна для біоенергетики. За цією екзотикою у нас невеликий куточок з насадженням обліпихи, а біля кухні росте бузок, — хвалиться красою саду господиня. — Планів у нас з чоловіком ще багато. Займатися садівництвом — справжнє задоволення, адже беремо участь у народженні краси. Клопоти усі приємні, — зауважила наостанок Марія Артюшок.
Поради від господині
Виноград відомий людству з давніх-давен, за історичними свідченнями - уже майже дев’ять тисяч років. 100 грамів ягід дають людині 60 кілокалорій. Деякі сорти винограду сприяють недужим на онкозахворювання.
Марія Артюшок вирощує виноград давно. Щоранку, за її словами, треба вживати його до 400 грамів. Згодом поступово збільшувати дозу, аж поки не досягне 2,5-3 кілограмів на день. До того ж, під час такого дієтичного курсу треба розподілити всю денну дозу так: трохи зранку натще, потім — за дві години до обіду, й востаннє — через три-три з половиною години після обіду. У такий спосіб можна підняти не лише фізичну силу, а й вилікувати застудні захворювання, покращити стан нервової системи.
• Петро Катеринич
• Фото автора