Вулик у центрі Рівного

Нетипову для міста картину можна побачити на одній із багатоповерхівок обласного центру – вулик із бджолами. Виявляється, опинився він там аж ніяк не випадково, а  в рамках експерименту, що його вирішив провести один із пасічників.

 

Тим часом  Інтернеті активно забалакали про незвичайний вулик.  Дехто нагадує про те, що бджола своїм укусом може спричинити алергічну реакцію людського організму. Інші пишуть, що великі міста (Лондон, Париж, Ванкувер, Токіо, Нью Йорк) вже давно підтримують ініціативу розведення «міських бджіл», адже наразі у світі відбувається зменшення їхньої популяції. Ще інші – звертають увагу на інші «бджолярські проблеми»…

Ми розпитали про цей вулик у його власника, пасічника Павла Опришка. І почули:

«Рівне – дуже красиве липове місто. Тому я вирішив поставити вулик для експерименту, чи змінять якість меду загазоване повітря  та навколишнє середовище. Поки що аналізи показують, що ніякого впливу на мед немає. Але, щоб зробити остаточний висновок, потрібно три роки.

Даний вулик розрахований на вісім рамочок, у ньому живе маленька родина.

Я ні від кого не приховуюся – вулик пофарбований у жовтий колір, дотримано всіх правил техніки його облаштування. Більше того – сусіди також полюбляють мій мед.

Мене дивує чиєсь сьогоднішнє занепокоєння. Адже вулик стоїть уже два роки і донині ніхто ніяких зауважень не робив. А подібні вулики також є у нас на Ювілейному. Я його заберу відразу після того, як відцвітуть липи. У мене велика пасіка, але вона знаходиться в іншому місці…».

Своєю думкою щодо розміщення вулика поділилась методистка відділень хімії та біології, екології та аграрних наук Рівненської малої академії наук учнівської молоді Ольга Мартинюк:

«Я не скажу точно – правильно ставити вулик на цьому місці, де він зараз стоїть, чи ні. Переносні пасіки зазвичай встановлюють подалі від помешкань людей, щоб не наражати останніх на небезпеку, адже дійсно – у багатьох може бути алергія на укус бджоли…».

• Олександра Нагорна