Все дуже серйозно: Армія Білорусі активно готується до вторгнення в Україну, - військовий експерт

Білорусь може приєднатися до Росії у війні проти України. Така ймовірність збільшилася в останні дні. У коментарі “Суспільному” мер Житомира Сергій Сухомлин нагадав, що раніше шанс розвитку такого варіанту подій був мінімальним, але все змінилося.

“Йде спроба втягнути білоруську армію у війну проти України. Якщо кілька тижнів тому я говорив, що ймовірність нападу з боку Білорусі невисока, то зараз ситуація змінюється дуже сильно”, – заявив Сухомлин

Росія може використовувати територію Білорусі як для свого повторного вторгнення, так і для атаки військ цієї країни.Росіяни зараз “активно обробляють” режим Лукашенка задля їхньої безпосередньої участі у війні проти України. Країна-терористка також жорстко контролює настрої в білоруській армії.

Про це розповів генерал, ексзаступник секретаря РНБО Сергій Кривонос в інтерв’ю РБК-Україна. Генерал допускає, що війська Лукашенка можуть самостійно почати наступ на двох напрямках. 

“Росіяни зараз посилено обробляють політичне керівництво цієї країни. Плюс вони досить жорстко контролюють настрої у білоруській армії. Вони там зараз мають практично у кожному підрозділі своїх офіцерів-кураторів, які чітко відстежують настрої. Я думаю, що безпосередньо на Волинському та Рівненському напрямках вони це можуть робити самостійно за рахунок тих підрозділів і частин, які у них є. Але питання полягає в тому, що досить велика кількість збройних сил Білорусі не дуже бажають брати участь у цій агресії”, – пояснив він.

Водночас, Кривонос вважає, що у випадку, якщо від Лукашенка надійде команда розпочати вторгнення, то багато білоруських військових здаватимуться в полон відразу після перетину білорусько-українського кордону.

Крім того, за його словами, росіяни проводять додаткову пропаганду, щоб виправдати свої наміри щодо вторгнення на наші землі.  Навіть якщо у Лукашенка є інші плани, білоруський народ не хоче війни з Україною. Телеграм-канал “Беларускі Гаюн” регулярно повідомляє про пересування техніки, якими зайнятий їхній “бацька”. Оце найсвіжіше:

“У Гомелі помічено ешелон із САУ та танками – всього не менше 35 одиниць, – пише Беларускі Гаюн. – На платформах помічені не менше 17 танків, 18 одиниць САУ 2С1 “Гвоздика” і два цільнометалеві вагони, в останніх може перевозитися особовий склад. На вигляд техніки можна зробити висновок, що її зняли зі зберігання (різнобарвна і пошарпана)”.

Повідомлення такого роду з’являються щодня. Очевидно, що “бацька” стягує сили до українських кордонів. Про це знає ЗСУ та наша розвідка. От що говорить про ці “маневри” представник ГУР МО Вадим Скибіцький:

“Загроза полягає в тому, що це можуть готуватися диверсійно-розвідувальні групи, які потім можуть зайти на нашу територію”.

Про те, що з 26 червня з Києва легко виїхати, але дуже важко повернутись, знають навіть не всі кияни. А лише ті, хто застряг на блокпостах. Ті, хто часто курсує між Києвом та областю, наприклад, хто живе у передмісті, зазначають: контроль на блокпостах суттєво посилився. Як і час проїзду через блокпости. Він може розтягнутися на одну-дві години. Це як у лютому 2022 року, на самому початку війни. Причому перевірки проводять як на основних, так і на другорядних дорогах.

Зазначимо, що з 22 червня (символічна дата) у Білорусі продовжуються військові навчання. Зокрема, 26 червня у Барановичах тренували льотчиків для нічних польотів. Барановичі – за 150 км від українського кордону, для авіації – рукою подати. Якщо прямувати від Барановичів через кордон, то першим містом будуть Сарни, які зазнали ракетного обстрілу 26 червня. Проводити військові навчання перед початком вторгнення – звичайна тактика агресора.

Ціль проста: Росія не може захопити Донбас. Два місяці пішло на Маріуполь, незважаючи на критично складне становище цього міста, відрізаного від України з усіх боків. Ще півтора місяці – на Сєверодонецьк. І не факт, що це місто не буде відбито. Удар із півночі – це другий фронт. Україні доведеться відтягувати війська. Нехай навіть армія Білорусі вся і поляже у лісах та болотах на Волині. Як говорив Зеленський, для РФ білоруси – гарматне м’ясо і не більше. Радник голови МВС Віталій Андрусів називає ту ж причину:

“Такі дії мають на меті відволікти і відтягнути наші війська.”