Внесення змін до постанови про місцеві вибори в Україні поставить під сумнів легітимність виборів загалом в Україні Дмитро Разумков

Зміни до постанови про місцеві вибори суперечитимуть законодавству України, 

заявив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

несення Верховною Радою змін до постанови про місцеві вибори в Україні поставить під сумнів легітимність виборів загалом в Україні. Про це заявив спікер Ради Дмитро Разумков в інтерв'ю телеканалу "Україна 24" 19 вересня.

"Сьогодні вносити будь-які зміни до цієї постанови – це піддати сумніву легітимність проведення виборів на всій території держави, тому що це суперечитиме чинному законодавству", – пояснив Разумков.

За його словами, ця постанова не пов'язана з Мінськими угодами.

"Її можна по-різному трактувати, але вибори, згідно з Мінськими угодами, – це дев'ятий пункт. Я не впевнений, що ми сьогодні можемо говорити, що в повному обсязі виконано вісім попередніх. Тому зараз говорити, що постанова чомусь комусь заважає, м’яко кажучи, не зовсім коректно".

Там немає доступу всіх політичних партій та сил, які зареєстровані в Україні, там, на жаль, не працює свобода слова, головне, що там будуть не вибори, а призначення тих чи інших людей. Цей підхід суперечить демократичним нормам, до яких ми з вами звикли. Це не може відбуватися під дулами кулеметів"

Нагадаємо, що Верховна Рада призначила місцеві вибори в Україні на 25 жовтня. Відповідну постанову ухвалили 15 липня. У документі йдеться, що місцеві вибори на окупованих територіях Донбасу і Криму не відбудуться через неможливість їх організації. Депутати зазначили, що вибори на цих територіях призначать окремим законом у разі припинення тимчасової окупації і збройної агресії Російської Федерації проти України. Виборчий процес розпочався 5 вересня.

19 серпня Кравчук повідомив, що Росія поставила ультиматум про зміну постанови, вимагаючи забезпечити проведення виборів в ОРДЛО.