Влада Японії наполягає на введенні в країні чотириденного робочого тижня

Нещодавно в Японії були оновлені принципи економічної політики країни, головною особливістю яких стало введення «довгих вихідних». Це означає, що роботодавці відтепер повинні не просто перейти на чотириденний тиждень, але і відмовитися від сумної відомої культури японського трудоголізму. Йдеться, фактично, про злам вікових засад і радикальну зміну способу життя японців.

Логіка введення довгих вихідних в тому, що працездатний японець перестає жити в мізерних перервах між роботою. Замість цього у нього з'являються дві абсолютно різні частини життя, одна робоча, а друга присвячена родині і собі особисто. Разом з чотириденку повинні зникнути настільки поширені в Японії переробки і добровільна праця у вихідні, люди зможуть навчитися взагалі не думати про роботу, поки відпочивають.

Якщо у людини з'явиться вільний час, крім просто відпочинку, він захоче витратити його на себе - піде в магазин, в кіно або на концерт, буде жити ширше і яскравіше, витрачати більше грошей. Він зможе приділити більше уваги людям похилого віку і завести дітей, заради яких теж буде витрачати більше. Так що скорочення робочого тижня не призведе до занепаду економіки, а навпаки, підштовхне її розвиток.

Зараз чи не ідеальний час для такої реформи. За підсумками минулого ковідного року компанії і так відправили співробітників на віддалену роботу і знизили навантаження на них. Наприклад, тепер не треба утомливо сидіти в офісі до півночі тільки тому, що йти раніше «неввічливо». Сфера послуг дуже постраждала і потребує «перезапуску», люди втомилися сидіти в ізоляції по домівках і жадають активності. Ну а про багаторічний японський демографічна криза і необхідність будь-якими шляхами підстьобнути народжуваність і говорити нема чого.