Вихованка Рівненської Малої академії – призерка освітнього модуля благодійного проєкту STEM IS FEM

11 та 12 вересня у м. Запоріжжя в рамках благодійного проєкту STEM is FEM відбувся дванадцятий освітній модуль, який цього разу було присвячено темі “Металургія”. Захід проведено у партнерстві з громадською організацією “Запоріжжя. Платформа спільних дій” за підтримки міжнародної гірничо-металургійної компанії “Метінвест“.

Метою таких освітніх модулів – змотивувати щонайбільше старшокласниць обрати для себе STEM-професію. У рамках проєкту STEM is FEM кожні два місяці оголошується нова тема і проходить конкурс, за результатами якого обирають 30 учасниць. Учасницями модуля «Металургія» стали 33 школярки зі всієї України, які успішно пройшли вступний тест та приїхали до Запоріжжя. Це – перший виїзний модуль, усі попередні відбувалися у м. Київ.

Зазвичай, на участь у конкурсі надходить біля 100 заявок з усієї України від дівчат 13-18 років. Кожен освітній модуль триває два дні і складається з кількох частин. Одна частина – це виступи мотиваційних спікерів, жінок, які досягли визнання у кар’єрній сфері. У другій, освітній частині, дівчатам надається інформація про певну галузь у вигляді лекцій та майстер-класів. Також обов’язково є спілкування з жінками, які працюють у цій галузі. Таке спілкування допомагає дівчатам уявити на місці фахівчині себе, зрозуміти, як працюють у цій сфері і вирішити, чи хотіли б вони у ній працювати. Під час модулів проводяться екскурсії в компанії, які працюють у конкретній галузі, аби дівчата могли побачити її “зсередини”. Кожен освітній модуль завершується презентацією власної унікальної ідеї – конкурсного завдання, яке  дівчата презентують одна одній, виходячи на сцену. На представлення свого проєкту їм надається час – 3 хвилини.

Конкурсне завдання освітнього модуля “Металургія” звучало так: “Уявіть, що вам потрібно запропонувати світу новий вид металевого сплаву. Які будуть у нього якісні характеристики, на які потреби він буде розрахований та який сегмент буде користувачем цього продукту”. Дівчат попередили, що журі при оцінюванні буде враховувати креативність, реалістичність та здатність розуміти потреби користувачів металевих виробів.

За результатами захисту своїх ідей друге призове місце здобула вихованка Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, Лілія Яковишина, учениця 10ФМ класу Рівненського природничо-математичного ліцею “Елітар”. Друге місце вона розділила з іншою школяркою з Дніпра. У подарунок Ліля отримала подарунковий сертифікат на купівлю книжок на 5000 гривень. А гран-прі модуля виборола 14-річна школярка Іріоглу Анна із Запоріжжя, яка отримала Apple MacBook Air.

Два дні освітнього модуля “Металургія” усім учасницям запам’ятались цікавими лекціями та екскурсією на “Запоріжсталь”, де дівчата могли побачити, як виготовляється сталь. Більш детально з яскравими моментами модуля можна ознайомитись і переглянути фото на сторінці STEM is FEM у соціальних мережах:

Фейсбук:https://www.facebook.com/STEMisFEM/photos/pcb.601625187878184/601612547879448

Інстаграм: https://www.instagram.com/stem_is_fem/

«Участь у проєкті STEM is FEM – це нагода для дівчат поринути в світ науки, інжинірингу й сучасних технологій, обрати цікаву та перспективну професію, позбутися страхів і зламати стереотип, що STEM – виключно для чоловіків»