Від старих боргів не відхрестишся? Що треба знати, аби не купити помешкання зі сюрпризом

У соціальних мережах час від часу з’являються повідомлення про те, що рівнянам надходять листи від ПП «Комуненергія» із вимогою сплатити борг за спожите тепло. У той час як у квитанціях ТОВ «Рівнетеплоенерго», куди найчастіше звертаються люди після отримання таких сповіщень, жодних боргів немає.

То ж звідки все-таки з’являються цифри у повідомленнях і хто та на яких підставах надсилає ці повідомлення?

Ось що розповів юрисконсульт ПП «Комуненергія» Олександр Дмитрук:

- Мова йде про заборгованість за спожиту теплову енергію, що виникла у період надання послуг централізованого теплопостачання комунальним теплопостачальним підприємством Рівненської міської ради "Комуненергія" (до 2012 року). Зважаючи на те, що станом на сьогодні теплопостачання у місті здійснюють інші підприємства (а їх декілька), відомості про борги попередніх періодів перед КТП «Комуненергія» у щомісячних квитанціях за комунальні послуги відсутні. Важливо зауважити, що протягом 2012 - 2017р.р. інформацію про наявну прострочену заборгованість за адресами боржників регулярно доводили обліковці комунального теплопостачального підприємства «Комуненергія», вручаючи боржникам відповідні листи-вимоги, завдяки чому значна частина споживачів розрахувалася із боргом, або, за наявності правових підстав, мала змогу списати борг. Тобто у боржниках залишились виключно ті, хто ігнорував вимоги комунального підприємства та до цього часу з боргом не розібрався.

Станом на сьогодні заборгованість КТП «Комуненергія» не є прощеною, адже згідно зі статтями 525, 599, 625 Цивільного кодексу України, зобов'язання щодо оплати боргу припиняється з його погашенням.

- Тобто, всі ваші повідомлення про борги і вимоги їх сплатити є правомірними?

- У правовій площині звернення щодо погашення боргу за тепло від імені приватного підприємства «Комуненергія» є законними. Статус стягувача зазначеного боргу приватним підприємство «Комуненергія» набуто в червні 2017 року у порядку, визначеному вимогами Розділу IV Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Згідно зі статтями 512, 514, 516 Цивільного кодексу України. Частиною 1 статті 516 Цивільного кодексу України заміна кредитора (тобто підприємства, якому боржник винен кошти) у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Форма договору КТП «Комуненергія» та чинне законодавство, що регулює оплату послуг теплопостачання, інших умов не містять. Про заборгованість, а також про заміну сторони стягувача (з КТП «Комуненергія» на ПП «Комуненергія») підприємство повідомляє боржника за місцем проживання відповідним інформаційним листом із вимогою про сплату боргу. З метою дотримання ч. 2 статті 516 Цивільного кодексу у листі-повідомленні зазначається, що має місце заміна сторони стягнення; уточнюється про який саме борг йде мова (борг, що виник протягом періоду надання послуг КТП «Комуненергія»), наводяться посилання на відповідні норми законів; повідомляються реквізити нового стягувача, доводиться розмір заборгованості, а також повідомляється термін, визначений стягувачем на погашення боргу.

Варто звернути увагу, що чинне законодавство не містить часових обмежень періоду для стягнення боргу за комунальні послуги. На даний час проводяться дії щодо заміни сторони стягувача за відкритими виконавчими провадженнями, а також сторони кредитора за наявними договорами реструктуризації заборгованості.

- А якщо боржник відмовляється сплачувати заборгованість, що тоді?

- У такій ситуації кошти підлягають стягненню у визначеному чинним законодавством порядку.

Зокрема, стягувач, наприклад, має право звернутись із заявою про видачу судового наказу із наступним пред’явленням його для виконання до Державної виконавчої служби. У разі, якщо рішення суду вже було одержане (зокрема, попереднім стягувачем -- КТП «Комуненергія») і не виконане (а таких боргів переважна більшість), у цьому випадку має місце кримінальне правопорушення, передбачене статтею 382 Кримінального кодексу України, про що стягувач повідомляє правоохоронні органи.

- Бувають випадки, коли людина про існування боргу перед вашим підприємством дізнається лише із надісланого вами листа, адже, наприклад, придбала квартиру із давнім боргом, а перед підприємством, яке сьогодні обслуговує це помешкання, жодних боргів немає. Що робити тоді?

- Якщо людина купила квартиру з боргом, можливі наступні варіанти:

якщо умовами договору купівлі-продажу передбачено оплату боргів за комунальні послуги новим власником, тобто останній добровільно взяв на себе зобов’язання щодо оплати боргів старих власників, стягнення здійснюватиметься з нового власника. Такі ситуації непоодинокі: квартира продається зі знижкою, з умовою погашення боргів новими власниками. Для з’ясування ситуації необхідна копія договору купівлі-продажу. В інших випадках борг стягуватиметься зі старого власника.

- Можливо, існують якісь публічні реєстри, де можна перевірити, чи не числяться за помешканням «старі гріхи»?

- На виконання вимог зазначених законодавчих актів, інформація про наявність боргу перед ПП «Комуненергія» доводиться індивідуально за адресою кожного боржника листом про зміну кредитора. Перед цим, у період з 2012 р. до 2017 р. інформацію про заборгованість регулярно доводили обліковці комунального теплопостачального підприємства «Комуненергія», вручаючи боржникам відповідні листи-вимоги. Списки боржників для публічного доступу відсутні (у супротивному випадку можливі претензії щодо розголошення персональних даних).

- Що ж робити, якщо через борги старих власників нові господарі помешкання систематично отримують повідомлення із вимогою погасити заборгованість?

- Якщо мешканець опинився у статусі боржника, це, до речі, стосується боргу перед будь-яким комунальним або іншим підприємством, важливим є слідувати вимогам закону. Зокрема, необхідно визначити терміни погашення боргу або, у разі фінансових складнощів, розглянути можливість реструктуризації боргу (тобто «розбиття» боргу на окремі платежі для поетапної виплати).

У випадку незгоди зі сумою боргу (для прикладу, борг було частково погашено у попередні періоди, однак, сума боргу на зменшилась) необхідно аргументувати свою позицію (наприклад, надати квитанцію про погашення боргу тощо).

- Тобто, якщо на момент купівлі помешкання новий власник не знав про існування боргу, він або зобов’язаний сплатити заборгованість (тут згадується загальновідома фраза про те, що незнання законів не звільняє від відповідальності за їх порушення), або ж, як варіант, може довести в суді те, що борги залишаються за попереднім власником?

- Незалежно від того, чи знав новий власник про існування боргу, якщо покупець свідомо не взяв на себе зобов’язання (у формі договору, розписи або будь-яким іншим, визначеним законом, способом) гасити борги за комунальні послуги, нажиті старим власником –– новому власнику немає про що турбуватись: усі борги залишаться за старим власником, навіть попри зміну адреси його проживання.

- В решті випадків проблеми можна вирішувати із вашим підприємством у робочому порядку?

- Саме так, фахівці підприємства у робочому порядку нададуть консультацію та спільно із мешканцем знайдуть оптимальне рішення, яке б влаштовувало кожну зі сторін.

Окремо хотів би звернути увагу на наступний момент. Завдяки цілій низці соціально-економічних проблем наразі маємо прикру ситуацію, за якої наявність заборгованість за комунальні послуги стала буденним явищем. Споживачі боргують комунальним підприємствам, які, у свою чергу, боргують перед постачальниками ресурсів, перед бюджетом та перед своїми працівниками. Постачальники все частіше відмовляються надавати у борг ресурси (газ, електроенергія тощо). Як наслідок –– «страждає» якість послуг.

Подекуди до боргу у квитанціях за комунальні послуги ставляться так, ніби ситуація вирішиться сама собою. На превеликий жаль, так буває доволі рідко і проблема тільки поглиблюється. Адже підприємства комунальної сфери (як і будь-які інші юридичні особи) можуть перетворюватись: об’єднуватись, відокремлюватись, ліквідовуватись тощо, однак попри перетворення кредиторська заборгованість залишатиметься. На мій погляд (не претендую на істину), правильною є позиція, за якої проблему боргів необхідно вирішувати свідомо: пропонувати розтермінування боргу, за наявності правових підстав вимагати перерахунку або часткового списання; якщо ж є змога –– виконувати повне погашення заборгованості. І у жодному випадку не залишати ситуацію на самоплин.