Від присяги – до її втілення

Така процедура у Регламенті обласного представницького органу передбачена вперше за його історію. Виписали її депутати на одному з перших пленарних засідань ради шостого скликання.

Утім, урочистість тривала лічені хвилини й одразу переросла в кропітку буденну роботу, власне, у втілення присяги на вірність громаді, яку склав голова обласної ради і принципів якої, безперечно, повинні дотримуватися всі обласні обранці.

Угода ціною в 945 мільйонів

Загалом на сесії розглянуто майже 20 питань, що стосуються різних сфер життєдіяльності області. Чималу увагу депутати приділили фінансовим аспектам. Щоправда, завдяки попередній скрупульозній роботі у постійних комісіях, зауважень із цього приводу в сесійній залі майже не виникало. Затверджено звіт щодо виконання обласного бюджету за 9 місяців 2010 року, внесено зміни до цьогорічного кошторису та схвалено порядок фінансування зі скарбниці у першому кварталі 2011 року до прийняття бюджету на наступний рік.

Найрезонанснішим питанням, що має безпосередній стосунок до фінансів, став на сесії розгляд угоди між Кабінетом Міністрів та Рівненською обласною радою щодо регіонального розвитку Рівненщини. Вона передбачає залучення в область протягом трьох років понад 945 мільйонів гривень, у тому числі 431 – із державної скарбниці. Кошти призначені для розбудови і модернізації транспортної інфраструктури, будівництва об’єктів соціальної та гуманітарної сфер.

Якщо угода буде підписана, вже наступного року для цих потреб Рівненщина одержить 154 мільйони гривень. Щоправда, потрібно передбачити для співфінансування ресурси у місцевих скарбницях. Обумовлено і залучення коштів з інших джерел. Конкретні  цифри визначатимуться щорічно відповідно до реальних бюджетних можливостей.

Звісно, поставилися депутати до запропонованої угоди більш ніж позитивно. Зауваження викликав тільки перелік об’єктів, що у ній виписані. За словами депутата обласної ради Валентина Кроки, там не зазначено жодного об’єкта з Березнівського, Млинівського, Острозького районів, міст Дубно і Кузнецовськ. Тому, схваливши текст угоди загалом, депутати водночас доручили голові обласної ради в робочому порядку доопрацювати відповідний перелік.

 

Попросили зменшити вартість мінеральних добрив

Неабияку тривогу викликає у депутатів обласної ради ситуація в агропромисловому комплексі, якщо точніше – на ринку мінеральних добрив. Йдеться про здорожчання аміачної селітри, яку постачає селянам ВАТ “Рівнеазот”. Звісно, перспективи від цього вимальовуються невтішні. Отож з ініціативи постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин і розвитку села обласна рада вирішила звернутися до генерального директора підприємства Михайла Заблуди з проханням зробити виняток для аграріїв Рівненщини. Тобто розглянути можливість придбання сільськогосподарськими товаровиробниками краю аміачної селітри безпосередньо на виробництві – за цінами, що нижчі від тих, які нині встановлені.

“Сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами області у 2010 році для вирощування сільськогосподарських культур використано 21 279 тонн аміачної селітри та 3 257 тонн вапняно-аміачної селітри, - йдеться в офіційному листі. – У собівартості вирощування сільськогосподарських культур витрати на мінеральні добрива становлять до 35%. Відтак будь-яке підвищення ціни на них призводить до здорожчання продуктів харчування, що в умовах економічної кризи може створити соціальну напругу. У вересні поточного року відпускна ціна однієї тонни аміачної селітри на ВАТ “Рівнеазот” становила 1 845 грн., а, починаючи із жовтня, почала зростати. І вже станом на 3 грудня вартість тонни аміачної селітри на підприємстві становить 2 850 грн., що на 1005 гривень або 54% вище рівня вересневої ціни. Водночас, це на 44% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року”.

- Сподіваюся, що реакція на це звернення буде позитивною. Мова не лише про генерального директора підприємства, а й про його власників, - зауважив голова обласної ради Юрій Кічатий. -  Сільськогосподарський сектор області не може забезпечити себе такою розкішшю, як добрива, що зросли в ціні на тисячу гривень. Вагомим аргументом, переконаний, є те, що підприємство розміщене на території Рівненщини. Тож абсолютно логічно, щоб область мала від цього певні преференції.

 

Рівненщина – у  п’ятірці лідерів

Крім згаданих питань на сесії розглянуто депутатські запити і звернення, внесено зміни до програми електрифікації новозбудованих вулиць сільських населених пунктів на період до 2015 року, проаналізовано виконання обласної програми утримання, вдосконалення та розвитку територіальної автоматизованої системи центрального оповіщення цивільної оборони Рівненської області на 2006-2010 роки, програми формування регіонального, місцевих та об’єктових фондів матеріально-технічних резервів для запобігання ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2006-2010-ий та затверджено відповідні документи на наступні роки.

Також обласні обранці схвалили положення про помічників-консультантів депутата обласної ради, затвердили план підготовки регуляторних актів на 2011 рік тощо.

Чимало актуальних питань порушено й коли вичерпався порядок денний пленарного засідання – в “Різному”. Зокрема, перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко акцентував увагу депутатів та керівників районних рад, держадміністрацій, управлінь і відомств, що попереду головна сесія року – бюджетна. Тому, аби напрацювати справді збалансований головний фінансовий документ краю, на основі якого розбудовуватиметься область, потрібно вчасно й правильно сформувати та скерувати за адресою всі   кошторисні пропозиції.

Депутат Василь Кльоп порушив проблему вартості ліків в аптечних кіосках, що розміщені в лікарнях та поліклініках. За його словами, ціни там на 20 відсотків вищі від тих, за якими медикаменти продаються поза межами медустанов. Голова обласної ради Юрій Кічатий відповів, що нині з цього приводу вже працює тимчасова комісія і він не виключає, що результати її перевірок для окремих аптек будуть доволі невтішними.

Завершилася ж сесія, як і розпочалася, приємним акордом - Юрій Кічатий оголосив, що за результатами соціально-економічного розвитку, які підсумовуються на державному рівні, Рівненщина посіла п’яте місце в Україні. За деякими ж напрямами ми взагалі перші.

* * *

Детальніше з рішеннями, що прийняті на другій позачерговій сесії Рівненської обласної ради, можна ознайомитися на сайті:

 

Світлана Тубіна