Весна на Березнівщині скликала друзів і партнерів

У Березнівському лісгоспі садили ліс  керівники району, колектив апарату лісгоспу та журналісти

Як відомо, проведення акції «Відновлюємо ліси разом» цьогоріч було призупинено через  карантинні заходи у зв’язку із загрозою поширення коронавірусу.  Однак  у Березнівському лісгоспі роботу організували настільки чітко і злагоджено, що  встигли  посадити  весь  ліс, запланований на весняну лісокультурну кампанію, ще  до появи офіційного наказу Держлісагентства.  

В останньому цьогорічному весняному заході з посадки лісу, який відбувся минулого тижня,  взяли участь  керівники Березнівського району, зокрема  голова райдержадміністрації Олег Піщанський, голова Березнівської районної ради Юрій  Гуменюк, колектив апарату лісгоспу на чолі з директором Леонідом Кльопом  та представники ЗМІ, загалом понад 30 осіб.

Як розповів журналістам головний лісничий ДП «Березнівське лісове господарство» Олександр Галагуз ще до початку заходу,  підприємством цьогоріч заплановано і  проведено посадку лісових культур на площі 207 гектарів. Це не надто великі об’єми, але справа в тому, що вільних площ під заліснення просто немає.  Невипадково, що і для проведення заходу з посадки лісу в рамках акції «Відновимо ліси разом» обрали зовсім свіжу ділянку площею 0, 7 га на території Березнівського лісництва, де стиглий ліс був вражений верхівковим короїдом і його задля уникнення поширення цієї хвороби довелося зрізати.

 Ще до приїзду на ділянку учасників заходу на них чекали  підготовлені мечі Колесова, які наче  солдати вишикувалися в шеренгу, садивний матеріал, абсорбенти.  

Загалом усі роботи з лісовідновлення заплановано  виконати  навесні, а восени, при потребі, буде проведено доповнення. Проте, як свідчить практика,  майже всі сіянці у Березнівському лісгоспі  гарно приймаються, бо лісівники під час посадки лісу використовують як традиційні засоби у вигляді глиняної бовтушки, так і новітні  абсорбенти та стимулятори росту. Ці засоби перевірені часом  і дають відчутний ефект.

Для посадки на площі 0, 7 гектара було заготовлено 5800 сіянців. До речі, садивного матеріалу у Березнівському лісгоспі  вистачить не лише для власних потреб, ним березнівські лісівники  готові поділитися з іншими лісовими господарствам. Уявіть собі,  для цьогорічної лісокультурної кампанії у лісгоспі виростили  4, 7 мільйона штук сіянців, якими можна заліснити - ви лише вдумайтеся - 400 гектарів лісу. А тому лісгосп реалізує сіянці навіть за межі Рівненщини, зокрема на Житомирщину.

 Річ у тім, що нинішньої весни  усі сіянці, які були вирощені, мають бути реалізовані,  бо на цих площах буде висіяно нові, якими заліснюватимуть лісові ділянки вже наступної весни. І так відбувається з року в рік, з покоління в покоління. Лісом, який посадили у Березнівському лісництві минулого тижня, стане повністю стиглим аж через  80 років. А до того впродовж кількох десятиліть  за ним мають доглядати, плекати його.  

Загалом, понад 30 відсотків сіянців у Березнівському лісгоспі вирощують у теплицях, у такий спосіб запобігають можливим ризикам щодо пошкодження садивного матеріалу, а решту,  70 відсотків – у розсадниках відкритого типу, яких у лісгоспі є аж сім. Господарі тут, скажемо чесно, запасливі, і сінців вистачить усім.

Інженер лісових культур Неля Телетьон детально, зі знанням справи,  проінструктувала учасників акції щодо схеми посадки. Цого разу вона була не зовсім простою: 4 сіянці сосни - одна береза; 4 сіянці сосни - один дуб червоний. Здавалося б, нічого складного, а ось як станеш садити ліс, хочеш встигати гнати свій ряд на рівні з іншими, і мимоволі забуваєш про строгу порядковість.  А вона таки вкрай необхідна, бо наука довела, що ліс змішаного типу почуває себе значно краще, ніж той, в якому росте лише одна порода, в даному випадку – сосна. При посадці забувати про це не можна, а то доведеться одну і ту ж роботу виконувати двічі.

Директор Березнівського лісгоспу Леонід Кльоп подякував учасникам лісокультурної акції, у числі яких були, як уже мовилося,  голова Березнівської райради Юрій Гуменюк та голова Березнівської  райдержадміністрації Олег  Піщанський за те, що вони відгукнулися на запрошення  взяти участь у відновленні лісу та за розуміння потреб і проблем лісівничої галузі. У свою чергу керівники району теж висловили слова вдячності на адресу лісгоспу та його керівництва, який є важливим бюджетоутворюючим підприємством району і  надійним партнером для районної влади.  

Робота на лісовій ділянці того дня, можна сказати, кипіла, адже працівники апарату лісгоспу  - досить досвідчені садівники лісу, намагалися не відставати від них і керівники району та журналісти.

Проте того дня  ніхто не змагався на швидкість, скоріше - на якість. А для того, щоб перевірити, чи справилися учасники заходу зі своїм завданням, не варто буде чекати аж цілих 80 років. Уже восени або ж навесні наступного року можна буде перевірити якість робіт, побувавши на цій ділянці. Сіянці не дозволять себе обдурити.

Василь Бурченя