Вараська громада отримала бюджет на 2022 рік

У Вараші сьогодні завершилася шістнадцята сесія Вараської міської ради.

На першому пленарному засіданні 17 грудня депутати виголосили свої запити та звернення. Зокрема, Володимир Грушевський (фракція "Голос") поставив питання щодо стану гуртожитків Вараша та щодо проживання громадянки у Заболоттівський амбулаторії, на які отримав відповіді від працівників виконавчого комітету одразу на засіданні.

Олександр Дерев’янчук (фракція "Європейська солідарність") попросив депутатів підтримати звернення до Президента України та Верховної Ради України щодо неприпустимості набрання чинності проєктом закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Віра Литвин (фракція "Пропозиція") наголосила на тому, що під час ремонту туалету, який триває у Старорафалівській гімназії, виявлено низку порушень і, відповідно, зауважила про необхідність контролю виконання робіт. Міський голова Олександр Мензул доручив Відділу Державного архітектурно-будівельного контролю перевірити якість виконання вищезгаданих робіт.

Затим депутати прийняли проєкти рішень щодо затвердження положення про Управління освіти, внесення змін до програми соціально-економічного розвитку на 2021 рік, внесення змін до установчих документів КЗ "Вараський молодіжний центр", програми соціально-економічного розвитку на 2022 рік, концепції розвитку цифрових компетентностей мешканців Вараської громади, внесення змін до програм виконавчого комітету Вараської міської ради.

Опісля розпочалося обговорення проєкту рішення щодо бюджету Вараської громади на 2022 рік. Після тривалих дискусій та декількох перерв депутати ухвалили головний фінансовий документ громади із обговореними правками.

За словами міського голови Олександра Мензула, бюджет Вараської громади на 2022 рік зорієнтований на розвиток громади.

"Прийняття бюджету було непростим, фактично це перший прийнятий бюджет громади, в якому закладені елементи розвитку. Якщо оцінювати рік, що минає, то більша частина коштів спрямовувалася на закриття боргів попередніх років у комунальній галузі. Також великі витрати пішли на боротьбу із ковідом, на придбання кисневої станції, облаштування ПЛР-лабораторії. На 2022 рік ми заклали кошти на придбання високоякісного, сучасного обладнання для вараської лікарні, розробку проєктно-кошторисної документації для ремонту доріг, повну заміну освітлення у Вараській громаді, яке відбуватиметься у декілька етапів, продовжаться роботи із встановлення дитячих майданчиків та багато іншого. Цей бюджет є базовим примірником, у січні планується внести зміни, а у лютому розподілити так звані "вільні" кошти", – прокоментував Олександр Мензул.

Після прийняття бюджету депутати оголосили перерву й продовжили пленарне засідання вже у середу, 22 грудня. Для роботи у залі зареєструвалися 21 депутат.

Насамперед, обранці внесли зміни до порядку денного – зокрема, зняли із розгляду "земельні" питання, які потребують підтримки 2/3 депутатського складу. Також із порядку денного було знято питання щодо затвердження Стратегії розвитку Вараської громади до 2027 року, оскільки воно потребує доопрацювання.

Депутати підтримали запит до Державної інспекції архітектури та містобудування щодо надання повноважень відділу Державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Вараської міської ради.

Також Олександр Дерев'янчук (фракція "Європейська солідарність") зачитав звернення членів фракції до президента України.

Затим депутати проголосували за зміни до бюджету Вараської громади 2021 року. Зокрема, серед іншого із резервного фонду виділено 737 тис. грн для компенсації пільгового проїзду для КП "Благоустрій".

Також ухвалене рішення щодо змін до установчих документів КНП "Вараська багатопрофільна лікарня", включено до Переліку другого типу об’єкта нерухомого майна комунальної власності та передачу його в оренду без проведення аукціону (продовження оренди приміщень для Фінансового управління та Департаменту соціального захисту та гідності) та низку "земельних" питань.