В Україні виник дефіцит електрогенераторів – не купити ні за які гроші

В Україні виник дефіцит електрогенераторів – не купити ні за які гроші

 У зв'язку з аварійними та плановими відключеннями світла в Україні в рази зріс попит на генератори. У вільному продажу їх практично не залишилося. Більше того, навіть у разі попереднього замовлення обладнання чекати доводиться в середньому 2-3 тижні

"На складі не залишилося жодного генератора"

Зараз у багатомільйонній Україні генератори опинилися на вагу золота. До війни генератори переважно купували для дач, заміських будинків. Популярними вони були серед виробничих підприємств, котрим було важливо забезпечити безперебійну подачу електрики.

У поточній ситуації генератор став важливим обладнанням для ведення бізнесу. Від нього залежать як продавці кави, і великі бізнес-центри. Масово встановлювати генератори почали і мешканці так званого приватного сектору. Гул моторів, що працюють, вже став частиною життя київських передмість.

Ще влітку поточного року найдешевші китайські генератори коштували від 16 тис. грн (потужністю 1,5 кВт). Німецькі аналоги потужністю 1,2 кВт продавали 30 тис. грн. Нині таких пропозицій немає. Немає навіть потужних генераторів, цінник яких коливається в межах 100–300 тис. грн.

"У нас на складі не залишилося жодного генератора і вже давно. Коли підвезуть, не володію такою інформацією. Чув, що вже і в Європі майже все викупили. Вже й там знайти генератор не просто, та й ціна його зросла. Треба було раніше купувати", - сказав менеджер магазину "220 вольт".

Така сама ситуація і на інших майданчиках. В інтернет-магазині, який спеціалізується на продажу генераторів, нам заявили, що завезення нових партій очікується з другої половини грудня.

"У нас розкупили всі генератори, незалежно від країни виробника. І різниці особливо немає. Головне, правильно його доглядати. Стежити за рівнем масла і правильно підливати бензин. Проблема зараз у тому, що на всіх бажаючих не вистачає генераторів", – зазначив менеджер Іван.

Більше того, вже активізувалися шахраї, які пропонують придбати недорого генератори, щоправда, отримавши передоплату – зникають. Наприклад, мешканка Рівненщини перерахувала 20 тисяч гривень, але товар так і не отримала.

Продавці електротехніки радять шукати генератори за кордоном. Просити знайомих чи родичів, щоб їх купили та переслали. Але тут теж виникають складності. По-перше, за кордоном вони теж раптово подорожчали. По-друге, за нього доведеться сплатити податок митниці, хоча уряд обіцяв звільнити від ПДВ та ввізного мита імпорт генераторів, трансформаторів, розеток та інших пристроїв. Але, як виявилось, не всі генератори потрапили під митне послаблення.

Не кожен може ввезти генератор

У Держмитслужбі зазначили, що статтею 374 Митного кодексу передбачено, що генератори, вартість яких до 500 євро, а вага не перевищує 50 кг, які переміщуються автомобілем, залізницею чи морським транспортом – ручною поклажею, звільняються від письмового декларування та оподаткування.

Але якщо потрібно привезти генератор дорожчий за 500 євро і є касовий чи товарний чек, ярлик, інші документи роздрібної торгівлі, тоді податком обкладатиметься сума понад 500 євро. Наприклад, купили генератор за 700 євро, тоді доведеться заплатити 10% мита від 200 євро – це 20 євро плюс 20% ПДВ від 220 євро (фактурна вартість + мито) – 44 євро. Загальна сума митних платежів за такий генератор становитиме 64 євро (сума у ??гривнях за курсом НБУ). Але проблема в тому, що 500 євро та 50 кг – це малопотужні генератори до 3 кВт, які беруть для невеликих приватних будинків.

Якщо хтось вирішить переслати вам генератор поштою експрес-відправленням або багажем, що не супроводжується, то сумарна вартість не повинна перевищувати 150 євро. Тобто для звичайних громадян, які замовляють такі товари за кордоном для пересилання поштою, нічого не змінилося – їм доведеться письмово задекларувати товар та сплатити 10% ввізного мита та 20% ПДВ. Наприклад, за куплений у Великій Британії генератор за 11 000 грн та відправлений поштою, нарахували ПДВ та мито у розмірі 1860 грн.

"Якщо ввозити генератор як фізособу, то 10% мита та 20% ПДВ від надлишку більше 500 євро. Тож громадянам не пощастило", – зазначив митний брокер Сергій Горбач.

І ще один момент відзначають брокери – щоб провезти товар до 500 євро, неоподатковуваний, людина, яка ввозить товар, має перебувати за межами України понад 24 години. Інакше доведеться платити.

Щоправда, прем'єр-міністр України радить звертатися до Служби безпеки України у разі виникнення проблем на митниці із ввезенням генераторів. Так, кожен громадянин України звільняється від сплати ПДВ та ввізного мита за товари, які покращують енергозабезпечення.

vesti.ua