В Україні настав дефолт через відстрочку виплат західним інвесторам, — S&P та Fitch

Реструктуризацію українського зовнішнього боргу рейтингові агенції вважають проблемною.

Глобальні рейтингові агенції у п'ятницю, 12 серпня, знизили рейтинги України в іноземній валюті до вибіркового та обмеженого дефолту відповідно, оскільки держава домоглася відстрочки виплат за єврооблігаціями. Про це у суботу, 13 серпня, пише агентство Reuters.

"Враховуючи оголошені умови реструктуризації та відповідно до наших критеріїв, ми розглядаємо угоду як проблемну та рівносильну дефолту", — йдеться в повідомленні S&P.

Агентство знизило рейтинг України в іноземній валюті до "CC/C" до "SD/SD". Аналогічний крок зробило і агентство Fitch — воно знизило рейтинг з "C" до "RD", оскільки порахувало відстрочку виплат по євробондах завершенням обслуговування проблемного боргу.

У свою чергу, S&P також знизило рейтинг України в національній валюті з "B-/B" до "CCC+/C", оскільки, на думку агентства, повномасштабне вторгнення РФ може надалі послабити можливості влади виконувати свої боргові зобов'язання у гривні.

Нагадаємо, у середу, 10 серпня, у Міністерстві фінансів повідомили про те, що уряду вдалося домовитися з кредиторами про відстрочку виплат із зовнішнього боргу до 2024 року. Згоду на реструктуризацію боргу дали власники близько 75% іноземних облігацій України вартістю близько 20 млрд. доларів. Відповідне рішення набуло чинності 11 серпня.