В Острозі міні-скульптуру “Україна-Фенікс-Лелека” вручатимуть як відзнаку українським культурним, освітнім і громадським діячам

Оригінали скульптур Міртали Пилипенко експонуються в АРТ-кластері нового корпусу Острозької академії в оновленій екпозиції. На площі, біля цього ж корпусу, встановили шість збільшених у розмірі скульптур Міртали, зокрема “Зустріч”, “Звідки й куди”, “Міст через прірву”, “Україна-Фенікс-Лелека”, “Стремління” та “Шлях до себе”.

Над виготовленням копій працював скульптор з Києва, який попросив не називати його імені. Висота скульптур — два метри. Особливу увагу привертає композиція “Україна-Фенікс-Лелека”, яка має три метри. У 1998 році ця робота була подана Мірталою до участі у 3-му турі конкурсу на кращий монумент Незалежності в Києві. Як розповіла директор Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк, талант Міртали Пилипенко — лаконічною символікою розкривати глибинні змісти, прекрасно втілені в композиції: обриси полум’я і лелеки — це тризуб. Лелека — традиційний символ України. Перерване коло навкруги умовного тризуба символізує визволення України, що відродилась і постала як Фенікс із попелу.

“Україна-Фенікс-Лелека"

Робота Міртали “Україна-Фенікс-Лелека” перегукується з історією відродження Острозької академії. Тому ректорат зі скульпторкою прийняли рішення про створення мініатюр цієї композиції та вручення її як відзнаки українським культурним, освітнім і громадським діячам, що зробили значний внесок у розбудову України.

 

Міртала, народившись в Україні, за волею долі з 1947 р. живе і працює у США. Закінчила художню школу Бостонського музею (США) та університет ТАФТС (м. Бостон). Скульптури Міртали — це не просто мистецькі твори, а й глибоке філософське і своєрідне бачення світу. Свій талант вона проявила не лише у скульптурі та художній фотографії, а й у поезії (автор поетичних збірок, виданих різними мовами — «Стихи», «Райдужний міст», «Шлях до себе»). Упродовж 70 — 80-х рр. Міртала здобула визнання у США та Європі. Із початком 90-х її творчість стала відомою і в Україні — відбулася низка її персональних виставок та презентацій. Хоть раз пробовали искать в интернете порно со зрелыми бабушками, которые совращают на секс своих внуков? Это далеко не так просто найти, поэтому советуем переходить на наш сайт, где есть категория порно внук и все видео там посвящены чисто этой теме. Причем иногда семейный секс начинают сами парни, а не возбужденные старушки, как можно было подумать. Просто после первого траха хочется продолжения.

Поява такої цінної колекції в Острозькій академії пов’язана передусім з тим, що Міртала, як і багато діячів українського походження, вирішила підтримати Острозьку академію та долучилася до процесу її відродження. Скульптури Міртали — одна з найцінніших колекеції музею НаУОА. Із 2011 року вони представлені в окремій експозиції, за цей час її оглянуло понад 80 тисяч відвідувачів. Про це роозповідає Олексій Костюченко на сайті НУ "Острозька академія"