В ініціативних громад можливостей завжди більше

 А якщо ці засідання десь і проводять, то лише, як мовиться, задля галочки. А ось у Корецькому районі така рада, куди входять очільники сільських рад під керівництвом голови районного представницького органу Ігоря Хоменчука, збирається кожного кварталу. На засідання запрошують і голову райдержадміністрації Сергія Чернія, за потреби - керівників тих чи інших управлінь та служб району. Такий формат зустрічі дозволяє сільським головам оперативно порушувати перед керівниками району питання, які турбують мешканців сіл.


У вівторок відбулася чергове засідання координаційно-консультативної ради при голові Корецької районної ради. Обговорювали необхідність посилення заходів біобезпеки в індивідуальних господарствах району, про особливості призначення житлових субсидій в осінньо-зимовий період 2017-2018 років, йшлося про роботу трудового архіву, про особливості розчистки доріг у селах в зимовий період.  Усі ці питання є  важливими для мешканців кожного населеного пункту, голови сільських рад мали можливість почути важливу інформацію, так би мовити, з перших вуст, отримати відповіді на питання, які хвилюють людей. Проте найбільш жваве обговорення викликало питання реалізації програми підтримки ініціатив громад району 2016-2017 років та перспективи на 2018 рік. Треба сказати, що в Корецькому районі вже два роки поспіль діє ця районна програма. До участі в різноманітних міні-проектах встигли долучитися найактивніші сільські ради. Кошти на міні-проекти виділяться на умовах співфінансування, тобто 50 відсотків - з районного бюджету, 45 - із бюджету ради і 5 – індивідуальні кошти членів громади. Головний спеціаліст відділу соціально - економічного розвитку, інвестиційної діяльності та комунальної власності Корецької районної ради Павло Сухий поінформував присутніх про те, які міні-проекти було реалізовано у 2016-2017 році та щодо планів на 2018 рік. У залі відбулося жваве обговорення цього питання. Голова райради Ігор Хоменчук звернув увагу сільських голів на можливість залучити на реалізацію міні-проектів кошти  Британської ради, районна рада всіляко сприятиме написанню таких проектів.
Василь Бурченя

Сергій Черній,
голова Корецької райдержадміністрації:

Коли прийшов на посаду, то звернувся до районної ради з пропозицією прийняти  Програму підтримки ініціатив громад району на 2016-2017 роки. Адміністрування цього документа  залишилося за районною радою. Отож програма працює вже другий рік. У 2016-му на її реалізацію районна рада виділила 400 тисяч, у нинішньому -500 тисяч гривень. У наступному році плануємо збільшити бюджет до 600 тисяч.  Максимальний розмір коштів на реалізацію одного проекту складає 100 тисяч гривень.
Вважаю реалізацію таких проектів хорошим стимулом для сільських рад. Попри те, що сума коштів для одного проекту невелика, але все одно є можливість десь поремонтувати дорогу, десь - відновити вуличне освітлення, а десь - і водопостачання. Маємо гарні приклади реалізації міні-проектів з благоустрою у Корці біля замку, вуличного освітлення у Крилові тощо. Громада сама має вирішити, за який проект їм варто взятися, а районна влада їм у цьому обов’язково допоможе. Головне, що всі бачать, що ці кошти були використані на вирішення важливих проблем.