Успішним став навіть святковий січень

Такий результат, констатував на підсумковій прес-конференції виконуючий обов’язки начальника Рівненської митниці Олександр Похилько, є доволі суттєвими, адже обсяг перерахованих до Державного бюджету коштів зріс проти 2009 року на 45 відсотків або на 194,7 мільйона гривень. 

Незважаючи на нестабільність у міжнародній торгівлі, підприємства області у 2010-му значно збільшили обсяги загального зовнішньоторговельного обігу: експорту – на 18 відсотків, імпорту – на 36. У фінансовому вимірі ці цифри склали, відповідно, 3 та 2,8 мільярда гривень. А от перелік товарів практично не змінився. Як і раніше, на Рівненщину ввозяться переважно транспортні засоби, сільськогосподарська техніка, листове скло, кам’яне вугілля, мідний дріт та світлі нафтопродукти. Основними партнерами при цьому є країни ЄС. Вивозяться ж з України найчастіше мінеральні добрива, камінь, скловироби, електрична апаратура, будівельні матеріали, ягоди, кондитерські вироби, насіння, мед та ін. Найбільший попит ці товари мають у Росії, Польщі, Білорусі, Німеччині та Туреччині. Втім, зрозуміло, що аж ніяк не завжди цей товарообіг відбувається легально.

- У 2010 році щодо контрабанди товарів порушено 7 кримінальних справ, - зазначив Олександр Похилько. – Чотири з них стосуються незаконного переміщення промислових та продовольчих товарів на загальну суму 19 мільйонів 373 тисячі гривень, три – наркотичних засобів. Взагалі останні факти затримання вантажів із наркотиками дають привід правоохоронним органам неабияк замислитися над ситуацією, яка склалася щодо цього в Україні. Приміром, та рекордна партія кокаїну, що вилучена торік в Одеському порту, свідчить про величезні обсяги обігу наркотиків на ринку держави. Зрозуміло, що при цьому найбільш уразливою категорією населення є молодь.

В одній із двох кримінальних справ, які за результатами роботи рівненських митників порушено вже цьогоріч, теж фігурує слово “наркотики”.  Йдеться про спробу перевезти марихуану з України в сусідню Білорусь. Виявлено цей факт, зауважив Олександр Похилько, завдяки співпраці з обласним УМВС. Взагалі, підкреслив він, у своїй роботі митники плідно співпрацюють з усіма правоохоронними органами.

Щодо інших результатів роботи у 2010-му, то на 55 відсотків зросла проти попереднього року кількість оформлених вантажних митних декларацій, на 43 – кількість оформлених вантажів та на 233 тисячі – транспортних засобів. Ті, хто перетинав кордон, відчув, що рівненські митники стали працювати оперативніше, і значно скоротився час оформлення відповідних документів.

Якщо ж проаналізувати підсумки роботи на початку нинішнього року, то його перший місяць став ще більш успішним. У січні до Державного бюджету Рівненська митниця вже перерахувала 127,6 мільйона гривень, тобто на 25,5 мільйона більше від запланованого. Особливо промовисто ця цифра виглядає, якщо порівняти її із загальним обсягом митних платежів у 2010-му, який склав, як мовилося, 625,7 мільйона гривень.

Вдалося досягти у січні таких рекордних показників, за словами начальника Рівненської митниці, переважно завдяки разовій поставці на Рівненщину неопромінених тепловидільних елементів для ядерних реакторів ВВР-440 на РАЕС (29,6 млн. грн. податків), а також збільшенню обсягів ввезення нафтопродуктів - на митному посту “Сарни-енергетичний” їх оформлено на загальну суму податків, що сягає 68,6 мільйона гривень.

Позитивні тенденції в роботі рівненські митники планують зберегти й надалі. Щоправда, на структуру очікують відчутні скорочення штатної чисельності працівників. Та Олександр Похилько запевняє, що буде докладено всіх можливих зусиль, аби на успішності роботи це не позначилося.

Світлана Тубіна