Юрій Семенюк: «Шосте рейтингове місце рівненських хірургів – знак росту»

В її роботі взяли участь 300 провідних хірургів України та Білорусі. З вітальним словом до учасників форуму звернулися голова обласної державної адміністрації Василь Берташ та голова облради Юрій Кічатий. По її завершенні наш кореспондент зустрівся з головним хірургом області – завідувачем Центру мініінвазивної хірургії обласної клінічної лікарні, заслуженим лікарем України, доктором медичних наук, професором Юрієм Семенюком і попросив поділитися враженнями від роботи форуму.

- Юрію Степановичу, що стало передумовою проведення на Рівненщині такого престижного форуму? Адже не часто в одну область з’їжджається така кількість  медичних світил...
- Почну з доброї традиції. Досі раз у два роки проходили регіональні науково-практичні конференції з тих чи інших напрямів хірургії, як-от лікування печінки, жовчовивідних шляхів, підшлункової залози, усунення кишкової непрохідності тощо. Тобто, обговорювали  проблеми, з якими пацієнти найчастіше звертаються  до хірургів. У роботі цих конференцій, як правило, брали участь провідні хірурги з Рівненщини, Волині, Тернопілля, Житомирщини та інших областей. До речі, цьогоріч, беручи на себе ініціативу, наші хірурги  ставили мету  повчитися  в інших колег і  свій досвід та знання передати. Не можна не радіти з того, наприклад, факту, що на Рівненщині останнім часом з’явилося ще два доктори медичних наук в особах  хірургів Володимира Федорука та Олександра Потійка. А ще два хірурги працюють над докторськими дисертаціями. Це при тому, що ми не маємо свого медичного університету. Очевидно, що колеги хочуть підвищувати свою фаховість, здобувати нові знання в царині хірургії. Такі медики і дають поштовх для проведення науково-практичних конференцій. Наприклад, у жовтні 2011 року на базі санаторію «Червона калина» ми провели регіональний форум на тему «Нове в хірургії захворювань гепатобіліарної системи та шлунково-кишкового тракту». І членами оргкомітету разом зі мною було ще шестеро колег, у тому числі  тоді ще кандидат медичних наук Володимир Федорук.
- Наскільки я зрозумів, на регіональних  конференціях, а особливо на щойно проведеній міжнародній,  увага концентрувалася на ситуаціях, з якими хірурги зустрічаються вперше...
- Маєте рацію. Наведу такий приклад.  Два роки тому на автотрасі за Корцем сталася страшна дорожньо-транспортна пригода. Постраждало аж 14 осіб, серед яких  - студентка одного з київських університетів. Ця дівчина від удару вилетіла через скло із салону, пошкодивши трахею, стравохід та інші органи. На місце пригоди негайно виїхали провідні медики на чолі з начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віталієм Бойком. Оглянувши на місці травмовану пасажирку, зрозуміли, що маємо справу з нестандартною ситуацією, з якою раніше не зустрічалися. Це після консультацій підтвердили й колеги з інших областей. Тож на свій страх і ризик взялися  оперувати дівчину. Привели, як мовиться, до ладу шлунок, трахею та інші порізані склом органи. І  тепер, коли студентка нормально харчується, розмовляє і продовжує навчання,  розуміємо, що вчинили правильно, використавши свої знання і досвід.
- Кажуть, цю науково-практичну конференцію зініціював особисто головний хірург Мінохорони, академік Національної академії  медичних наук  України, доктор меднаук Петро Фомін...
- Це правда. Саме Петро Дмитрович запропонував зібрати провідних хірургів України і Білорусі на міжнародному рівні, підтримавши таким чином традиції незабутнього засновника Інституту загальної і невідкладної хірургії Олександра Шалімова, чиє ім’я нині  він носить. До нас приїхало 150 учасників з інших регіонів України і Білорусі. Стільки ж хірургів представляло Рівненщину. На адресу оркомітету було надіслано понад 100 наукових статей саме на теми нестандартних ситуацій у хірургії. Прозвучало 34 доповіді. Це про щось та говорить! А наше шосте рейтингове місце в Україні хіба не додає  сил і натхнення в роботі нашим хірургам?  Утім, гості  були приємно подивовані, що форум не обминули своєю увагою перші особи області, які не тільки привітали учасників з непересічною подією, а й знайшли час, аби вручити кращим  хірургам краю відзнаки обласної держадміністрації та обласної ради. До речі, таких медиків-земляків було названо четверо. Тож маємо гордитися ними. А ще гості відзначили високий професійний рівень хірургів Рівненщини та гостинність.
- А в якій формі  проходила робота конференції?
- У формі пленарних засідань. Виступи та їх обговорення відбулися  за один день. Досить цікавими були доповіді колег з Києва, Одеси, Ужгорода, Харкова, Запоріжжя, Львова, Вінниці, Полтави, Житомира, Івано-Франківська. Мені та Володимирові Федоруку випало  висвітлити  тему «Порівняння способів лапароскопічної холецистектомії при гострому холециститі в експерименті». А наступного дня відбулася нарада обласних хірургів України, де було підбито підсумки з надання невідкладної хірургічної допомоги населенню України за минулий рік та поставлено завдання на нинішній.
• Спілкувався Юрій Береза