Юрій Бошицький: «У Рівненському інституті Київського університету права НАН України закладено фундамент, із якого можна стартувати у майбутнє»

– Юрію Ладиславовичу, завершився ще один навчальний рік. Якими є підсумки його роботи?
– Перш за все хочу наголосити, що КУП НАНУ входить до десятка найкращих навчальних закладів України. Отож наші зусилля спрямовані на підготовку правознавців із глибокими класичними знаннями у галузі юриспруденції та високими морально-етичними якостями, патріотів своєї країни та професії. Для забезпечення цієї мети ми широко використовуємо сучасні надбання у сфері вітчизняної та європейської освіти.
– Отож міжнародні зв’язки університету постійно розвиваються?
– Так. Зазначу, що КУП НАНУ був першим в Україні університетом, у якому в 2007 році було запроваджено майстер-класи у сфері юриспруденції як сучасної інноваційної форми навчання. Впродовж навчального року студенти мали змогу прослухати майстер-класи вітчизняних та іноземних фахівців різних галузей права, авторитетних юристів-практиків. Зокрема студенти Рівненського інституту прослухали 15 майстер-класів фахових юристів. Починаючи з 2011 року, розпочато підготовку магістрів разом із Варненським університетом (Болгарія). Ми залишаємося єдиним навчальним закладом України, який плідно співпрацює з цим університетом та реалізовує спільні магістерські програми з міжнародного права. Відтак студенти мають можливість отримати два дипломи, один з яких визнаний в Європейському Союзі. Загалом у нас підписано 52 міжнародні угоди з навчальними закладами з 27 країн світу. Лише у 2012 році було укладено 17 меморандумів про співпрацю, зокрема, з Гентським університетом (Бельгія), Університетом національного та світового господарства (Болгарія), Ростовським державним економічним університетом (Російська Федерація), Асоціацією юридичних вузів (Російська Федерація), Університетом імені 1 грудня 1918 року (м. Альба Юлія, Румунія), Кавказьким міжнародним університетом (Грузія) та іншими. Співпрацюючи з різними зарубіжними університетами, ми даємо можливість студентам бачити не лише свої навчальні заклади, але й почерпнути найвагоміше в зарубіжних, а ще познайомитися з культурами інших країн.
Невід’ємною складовою діяльності навчального закладу є науково-дослідницька робота. Студенти беруть активну участь у міжнародних конференціях, різноманітних семінарах, засіданнях круглих столів та конференціях, що проходять у нас, й неодноразово були відмічені серед кращих. Приємно, що участь молодих людей у таких заходах із кожним роком збільшується, що розширює їх горизонти в опануванні царини юриспруденції.
– Юрію Ладиславовичу, напевно, для того, щоб студенти досягали високих результатів, у навчальному закладі створені всі належні умови?
– Інтелектуальним осередком і гордістю є наша бібліотека. Її фонди постійно збільшуються. До послуг студентів Рівненського інституту 17 тисяч найрізноманітніших видань, які задовольняють усі потреби читачів. Коли ж вони будуть навчатися у Києві, то зможуть послуговуватися 130 тисячами друкованих книг і понад двома тисячами найменувань електронних документів.
Ми тішимося з того, що нині головний корпус Рівненського інституту має дуже ошатний вигляд, зроблено ремонти в лекційних аудиторіях, конференц-залі, впорядкований наш гуртожиток, маємо гарну спортивну залу. До свята випускників приурочили й відкрили міні-спортмайданчик. Зробили його в максимально короткий термін – десять днів – на місці колишнього смітника. Зараз тут встановлено вісім тренажерів, й ними зможуть користуватися не лише наші студенти, але й молодь із навколишніх будинків, які згодом, сподіваємося, прийдуть навчатися у наш заклад. Немало зроблено і в напрямі виховної роботи. Мистецькі та фотовиставки, художня самодіяльність, участь у спортивних змаганнях – це невеликий перелік того, до чого активно долучаються наші студенти.
– Чи стежите Ви за подальшою долею своїх студентів?
– Однозначно. Ми плідно співпрацюємо з органами державної влади і управліннями, судами, правоохоронними органами, юридичними компаніями, банками, куди й зорієнтовуємо наших випускників. Загалом майже 100 студентів, після закінчення навчання в Києві повернулися до Рівного, де знайшли роботу за фахом.
– Юрію Ладиславовичу, якими є плани на майбутнє?
– У наших перспективних планах є багато цікавих ідей. Одна з них – добудова ще одного поверху над головним корпусом, де планується відкриття на базі інституту коледжу, в якому готуватимуть молодших спеціалістів-юристів. Хочу зазначити, що в цьому році в Києві завершено будівництво університетського храму на честь Преподобного Нестора Літописця, а от поблизу Рівненського інституту хочемо збудувати капличку, адже духовне життя збагачуватиме внутрішній світ наших студентів.
• Ольга Дем’янчук                                      

 

 

       У навчальному закладі пройшов 15-й ювілейний випуск студентів 

В  уурочистій святко­вій атмо­сфері в облакадеммуз­драмтеатрі відбулося вручення дипломів 95 випускникам-правникам Рівненського інституту КУП НАН України за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». Розділити хвилюючий, трішки сумний і водночас радісний момент разом із випускниками до зали театру завітали їхні викладачі, батьки, друзі, знайомі. Зважаючи на вагомий внесок інституту в розвиток регіону, привітати дипломованих правників прийшли й заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов, керуючий справами обласної ради Микола Яцюк, міський голова Рівного Володимир Хомко, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Григорій Таргонський, архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП Іларіон, суддя Апеляційного суду Рівненської області Володимир Іващук, зарубіжні гості – пріматор міста Кошице (Словаччина) Кароль Тіл, ректор вищої школи права м. Кракова Юліуш Півоварський.
 Урочистості з нагоди вручення дипломів відкрив ректор університету, заслужений юрист України, заступник голови Союзу юристів України, професор Юрій Бошицький. Вітаючи випускників із завершенням навчання, він наголосив, що в ці знакові дні, коли країна відсвяткувала День Конституції, вручення дипломів для юристів-правників є символічним, адже саме вони гідно й з честю захищатимуть ті принципи, які задекларовані в Основному законі України. Отримання диплома бакалавра – це лише перша подолана сходинка до досягнення вершин, адже є змога продовжити навчання вже в Києві, де є всі можливості відшліфовувати свої знання та здобути диплом спеціаліста або магістра. Але, наголосив ректор, Рівненський інститут назавжди залишиться для студентів альма-матер, де вони здобули знання, які знадобляться у подальшому житті. Юрій Бошицький підкреслив зростаючу роль правництва та звернувся до випускників не забувати про свою відповідальність при становленні України як правової держави та утвердження в ній дії верховенства права й побажав їм зайняти гідне місце в житті, успішно реалізувавши себе в професійній діяльності.

 

Довідково: Рівненський інститут створено у 1997 році як відокремлений структурний підрозділ Київського університету права Національної академії наук України і він є правонаступником Рівненського відділення Вищої школи права при Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Це державний навчальний заклад, який здійснює підготовку за спеціальністю «Правознавство» на базі повної загальної середньої освіти. Фах юриста у ньому здобувають п’ятсот студентів. Для них це реальна можливість отримати диплом бакалавра престижного закладу, навчаючись неподалік від дому. Цьогоріч дипломи Рівненського інституту КУП НАНУ отримали 95 випускників – 45 денної та 50 заочної форм навчання.

Більше інформації дивіться на сайті www.rivne.kul.kiev.ua