Унікальний проект гастроальманаху презентували у Рівному

«Пизи», «опіканці», «кушер» – такі назви мають традиційні страви Гощанського району. А незабаром 30 унікальних рецептів їх приготування ввійдуть у гастроальманах «Гощанські традиції». Про це розповіли на презентації проекту його автори.
Як зазначив селищний голова Микола Панчук, це вже другий проект на Гощанщині, який здійснюється завдяки сприянню Українського культурного фонду:
«Гощанська селищна рада залучила 355 тисяч гривень на реалізацію проекту «Інтерактивний гастроальманах «Гощанські традиції». Переконаний, нам вдасться втілити ідею альманаху і створити такий культурний продукт, який дасть людям ще глибші знання про наш район, а також зацікавить гостей із інших країн і запросить їх нас відвідати».
«Здавна на Гощанщині переплітаються українська, польська та  єврейська культури, тому гастроальманах призначений для збереження та популяризації кулінарної спадщини, – розповідає авторка проекту Лариса Шашук. – Наша робота зайняла 21 місце із 547 проектів у категорії «Створимо інноваційний культурний продукт». На розробку альманаху нас надихнув приклад Любліна – одна із їхніх торгових марок також має подібну книжку.
Ще у 2011 році в Гощі було розроблено маленьку методичку традиційних рецептів. На жаль, вона випущена в одному примірнику. Тож ми плануємо на її основі створити великий альманах. Інноваційна складова його в тому, що на кожен рецепт буде знято відео з приготуванням страви. А з допомогою системи QR-коду під кожною стравою в альманасі буде додано код на посилання відеорецепту в Інтернеті.
Такий гастроальманах стане доступним не тільки в друкованому варіанті, але й в електронному – на спеціальному сайті – українською, англійською та польською мовами».
Проект «Інтерактивний гастроальманах «Гощанські традиції» стартував 1-го червня, його завершення заплановано на кінець серпня. Презентація унікального альманаху відбудеться під час «Дня селища» в Гощі на початку вересня. На заході також планується проведення майстер-класу з приготування окремих страв. Гості свята отримають примірники гастроальманаху безкоштовно.
Олександра Нагорна