Українці по-новому заплатять податки за свої квартири

В Україні замість того, щоб рахувати податок виходячи з площі житла, пропонують враховувати тільки її вартість. Наприклад, за діючими правилами в Києві за квартиру в 70 квадратів вартістю 1,2 млн грн потрібно заплатити податок на нерухомість в розмірі 708,4 грн. А за новими правилами – 2400. За таку ж квартиру, але вартістю в 2 млн грн (наприклад, житло знаходиться в центрі) за діючими правилами потрібно заплатити ті ж 708,4 грн, а за новими правилами – 4000.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. "Наприклад, якщо у вас триповерховий будинок в передмісті Києва, а мені від бабусі залишився будинок такого ж метражу в поганому місці. Ми будемо платити однаковий податок. А це неправильно. У нас є база оцінки нерухомості, дали час підготувати базу. Будуть стягувати податок виходячи з вартості житла ", – розповів глава профільного комітету Ради Данило Гетманцев.

  • Ставка податку: до 0,02% від оціночної вартості;
  • можуть не платити: пенсіонери, ветерани, малолітні або недієздатні, якщо ціна квартири до 300 мінімалок (в містах-мільйонниках) і до 100 мінімалок в містах з населенням д 1 млн осіб. Для будинків – 600 мінімалок в великих містах і 250 мінімалок – в містах з населенням до млн чоловік.

Щоправда, тут варто враховувати, що для оцінки нерухомості всіх українців знадобиться досить тривалий період. На це Данило Гетманцев пропонує дати Кабміну рівно рік.

Аналітик Сергій Родлер пояснив: прив'язка до вартості житла приведе до того, що податок буде щорічно рости. Так, одне з найстаріших агентств нерухомості в світі – Knight Frank Group опублікувало список міст з найвищим темпом зростання цін на житло в 2020 році і Київ зайняв в ньому 11 місце з цифрою в 11,2%. В інших регіонах країни ситуація схожа. Причому, зростає не тільки "вторинка", але і "первинка" через велику кількість імпортних будматеріалів, активно дорожчають через зростання курсу.