Українські вчені, які розробили тести на коронавірус, пішли у відпустку?

Співробітники Інституту молекулярної біології і генетикиНАН України, серед яких розробники українських тест-систем для виявлення коронавірусу, через недофінансування пішли у відпустку за свій рахунок - про це написала в Facebook співробітниця інституту Оксана Півень, передає Цензор.НЕТ.

"Так ми, і не тільки наш інститут, наразі у відпустці за свій рахунок. Є проблеми з базовим фінансуванням - тобто грошима на зарплати згідно зі штатним розпорядком", - написала вчена.

Вона також зазначила, що не коментуватиме ситуацію з фінансуванням інституту.

"Це не моя компетенція. Для цього є пресслужба НАН України, напевно, якась пресслужба МОН, Кабінету міністрів. Я думаю вам там краще і професійно пояснять, де гроші, чому наука не дофінансовується протягом останніх десятиліть. Чому це не в пріоритеті нашої Державної стратегії", - написала Півень.

За словами вченої, вона не розробляла тести на коронавірус, тому також це не коментуватиме.

"Можливо, це звучить цинічно, але коронавірус мав-таки потрапити в Україну, щоб кожен з Вас, шановні, від депутата і міністра до простої людини зміг відчути той ганебний стан фінансування науки і медицини - за залишковим принципом, тобто щоб не вмерли", - написала співробітниця інституту.

Вона також зазначила, що "ситуація з відпустками за власний рахунок, або переходом установи на 3 або 4 робочі дні, тому що не вистачає коштів на оплату праці, не є чимось новим". Таке, за словами вченої, відбувається щорічно.

"Вакцину обов'язково розроблять але не у нас, тому що у нас немає достатніх коштів для проведення належної наукової роботи, а вакцина на порожньому місці не з'являється. Це копітка і тривала робота. А ми будемо її купувати з-за кордону, але ті, хто зможе собі це дозволити", - підсумувала Півень.

Раніше вчений Оксана Півень повідомила в соцмережах, що працівники інституту молекулярної біології пішли у відпустку за свій рахунок до кінця місяця.

"Тест-система розроблена, валідована і зареєстрована – все, що можу сказати", - написала вона в коментарях.

 

 Цензор.НЕТ.  також повідомляє, що Інститут молекулярної біології зробив заяву щодо  "Тест-системи для діагностики коронавірусу COVID-19" власного виробництва, а також щодо вінансування закладу:

"Відповідно до доручення Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Данілова від 21.01.2020 року № 173/14-04/2-20, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБГ НАНУ) залучений до участі в роботі зі створення лабораторного варіанта української тест-системи для діагностики китайського коронавірусу SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-2019. На сьогодні співробітниками Інституту розроблена, виготовлена і повністю готова для використання високоточна "Тест-система для діагностики коронавірусу COVID-19". Ця тест-система пройшла реєстрацію в Україні і є готовим до використання набором для кількісної полімеразної реакції (ПЛР)". - йдеться в повідомленні.

"Академія НАН України отримала з великою затримкою (лише вчора - 24.03.2020 р.) незначне фінансування для роботи зі створення і виробництва тест-систем і ІМБГ НАНУ перші виготовлені партії "Тест системи для діагностики коронавірусу COVID-19" (на 600 аналізів) передав для використання в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України та в Центр громадського здоров’я МОЗ України в м. Києві. Президія Академії веде інтенсивні перемовини з Кабінетом міністрів України щодо фінансування для виробництва наступних партій тест-систем", - акцентував директор Інституту молекулярної біології Тукало.