Українська ІТ-компанія ELEKS і Всеукраїнська платформа “БУР” об’єднали зусилля для порятунку садиби Ленкевичів-Валевських в Гощі

12-13 серпня українська інженерна інноваційна компанія ELEKS та Всеукраїнська платформа "БУР" (Будуємо Украі?ну Разом) провели волонтерську акцію у мальовничому смт Гоща Рівненської області. 

Організатори акції хотіли привернути увагу до найцікавішого об’єкту Гощі – унікальної садиби Ленкевичів-Валевських, яку було збудовано наприкінці 18 – на початку 19 ст., у стилі класицизму і модерну за мотивами швейцарського шале.

Багато років садиба занепадала, хоч і продовжувала відігравати важливу роль у житті місцевої громади. За словами місцевого краєзнавця, колишнього голови Гощанської селищної ради, важливо реалізувати цей проєкт, адже молодь проводить багато часу біля садиби, тут проходять багато фестивалів і святкувань. Волонтери починають творити зміни, а далі реалізацію цих змін має підтримати і влада.

Гоща - мала Батьківщина Олени Клюшник, Senior test engineer компанії ELEKS, яка висловила ідею організувати цю акцію в рамках ініціативи “30 добрих справ до 30-річчя компанії ELEKS”. “Наша родина почалась із цього місця. У садибі Ланкевичів познайомились мої бабуся і дідусь. Вони працювали тут разом і згодом одружилися. За часів незалежної України у садибі функціонувала бібліотека, в в якій працювала моя мама до пенсії. Коли бібліотеку перенесли звідси, будівля почала занепадати”, - розповіла Олена.

На жаль, відреставрувати садибу поки неможливо, оскільки для цього потрібні професійні реставратори, проєкт, відповідні дозволи і головне - фінансування. Тому волонтери і небайдужі мешканці Гощі намагаються власними силами зберегти пам’ятку від остаточного руйнування. Вони взялись за облаштування громадського простору поряд, закупивши весь необхідний для цього матеріал. Очікується, що всі роботи завершаться до 24 серпня.