У зв’язку із напруженою ситуацією на Запорізькій АЕС Рівненщина відпрацьовує алгоритм дій під час можливих радіаційних загроз

Під керівництвом першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна відбулося тренування евакуаційних дій. Участь у навчанні взяли представники обласної та місцевої влади, рятувальники, силовики.

«У зв'язку із постійним ядерним шантажем рф ми маємо бути готовими до надзвичайної ситуації та на практиці відпрацювати перші дії усіх відповідальних. До того ж, територія нашої області потрапляє у 30-кілометрову зону впливу Рівненської та Хмельницької АЕС», - зазначив Сергій Подолін.

Так, за легендою штабних онлайн-тренувань, на енергоблоці №1 ВП «Рівненська АЕС» виникла радіаційна аварія, яка класифікується як «комунальна аварія». Присутні визначили порядок дій та обговорили питання щодо:

Оповіщення та інформування населення.

У разі аварії на Рівненській АЕС, почне працювати система оповіщення цивільного населення про надзвичайну ситуацію, за допомогою якої інформуватимуть цивільне населення про порядок дій. Застосовуватимуться усі можливі системи оповіщення, а також мобільний додаток «Повітряна тривога».

Евакуація населення.

У разі виникнення аварії на АЕС відбудеться обов'язкова загальна евакуація населення у радіусі 30 км. У випадку аварії на Рівненській АЕС підлягають евакуації 62 населені пункти, на Хмельницькій АЕС – 82.

Розгортання пунктів евакуації.

На них має проводитись санітарна обробка населення, знезараження одягу та спеціальна обробка техніки.

Залучення автотранспорту.

У разі аварії на АЕС залучаються автотранспорт автоколон, що наявний у громадах. Організовується дозаправка пальним транспорту.

?Безпека.

У разі аварії на Рівненській АЕС представники патрульної поліції забезпечують публічну (громадську) безпеку під час проведення евакуації населення, безпеку дорожнього руху та надання допомоги у проведенні евакуації населення.

Приймання та розміщення евакуаційного населення.

У разі виникнення аварії на АЕС організовується приймання, розміщення та життєзабезпечення евакуйованого населення області.

Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін наголосив, що на кожному кроці важлива оперативність. Тому таке онлайн-навчання дало змогу відпрацювати взаємодію із різними гілками влади, проаналізувати злагодженість дій.

Рівненська ОВА