У Зарічному - подія, на яку чекали століттями

Нобельське Євангеліє нарешті зожуть побачити жителі Зарічненського району. Ця древня святиня, написана у прекрасному поліському селі Нобель, покинула рідну землю майже два століття тому. Нині вона повернулася до витоків.

Ця вікопомна   подія відбулася сьогодні, 29 листопада, у стінах Зарічненської районної бібліотеки.
Найдавніша рукописна пам’ятка  краю презентована у  колі представників духовенства, освітян, працівників культури та громадськост. Голова БФ «Наш край» Василь Петрович Яніцький, за сприяння котрого відбулося факсимільне видання цієї пам’ятки, вручив його копії для районної бібліотеки, а також краєзнавцям Павлу Дубінцю та Валентині Тумаш, котрі доклали багато зусилль для дослідження і пошуку святині.

Нобельське Четвероєвангеліє, написане 1520 року в селі Нобель Зарічненського району, зберігалося у тамтешній церкві. Але у 1856 році граф Тишкевич заснував у Вільнюсі Музей давнини, і споряджена ним на Полісся археографічна експедиція десь у 1860 році забрала Євангеліє із поліського села. Його сліди краєзнавиця Валентина Тумаш-Ляховець виявила у Вільнюсі в Бібліотеці Академії наук Литви. Нині воно вважається найдавнішою писемною пам'яткою українського Полісся.

Наступного року у Зарічному відзначатимуть 500-річчя Нобельського Євангелія. Порушувалося питання перед  литовською стороною про те, аби на рідну землю привезти ще й оригінал святині. Slixy.co.nz

До слова, Нобельське Євангеліє на 40 років старше за інше, написане на Рівненщині, – Пересопницьке. Те, на якому приймають присягу Президенти  нашої держави.

  Фото - газети "Полісся"