У Всесвітній день боротьби проти раку керівники обласної ради відвідали Рівненський обласний протипухлинний центр

У Всесвітній день боротьби проти раку, який світова спільнота відзначає 4 лютого, голова обласної ради Сергій Кондрачук та його заступник Сергій Свисталюк відвідали комунальне підприємство «Рівненський обласний протипухлинний центр».

Передусім гості подякували колективу центру за професіоналізм та щоденну непросту працю і вручили працівникам КП Почесні грамоти та пам’ятні знаки обласної ради. Нагороди отримали заступник головного лікаря з хірургічної роботи Лілія Курушина, завідувач планово-консультативного поліклінічного (приймального) відділення Андрій Маняк, інженер-фізик центру клінічної онкології Тетяна Ратнікова, лікар-онколог центру клінічної онкології Інна Яковець, лікар-хірург-онколог проктологічного відділення Олег Литвинчук, завідувач відділення пухлин молочної залози та голови-шиї Петро Якимчук.

Потому гості оглянули відділення протипухлинного центру. Керівник КП  «Рівненський обласний протипухлинний центр» Рівненської обласної ради Григорій Максим'як,  який, до слова, працює головним лікарем центру вже 38 років, продемонстрував низку новацій, що впроваджуються на медпідприємстві.

До прикладу, можливості телемедицини, яку в українських медзакладах розпочали застосовувати віднедавна, у протипухлинному центрі використовують вже дев’ять років, активно консультуючись з фахівцями з інших країн.

У центрі облаштовано  сучасні операційні та зручні палати. Завдяки реформуванню медицини та  співпраці з НСЗУ там мають змогу працювати на перспективу, поповнюючи відділення новим обладнанням. Високу якість надання меддопомоги підтверджує і той факт, що до Рівного приїздить лікуватися багато пацієнтів з інших областей.

Робота лікарів у центрі є не лише відповідальною, а й нелегкою з точки зору емоційної складової.

- У нашому штаті наразі вже є психолог. Його завдання – працювати не лише з пацієнтами, а й з персоналом. Адже якщо у США лікар-онколог відповідно до норм, може контактувати щодня лише з двома онкохворими, то наші лікарі мають у десять разів вище навантаження, - розповів Григорій Максим'як.

Рівненський обласний протипухлинний центр є прикладом того, що медична реформа в Україні діє, а керівництво дбає про розвиток закладу, вважає голова обласної ради Сергій Кондрачук. При цьому потрібно і надалі працювати у напрямку вдосконалення, аби пацієнти отримували максимально якісні медичні послуги.

- Чудово розумію, наскільки непростою є робота медиків, тим паче у такому центрі. Однак певні речі все ж потрібно вдосконалювати і надалі. Скажімо, дуже важливо, щоб послугу, надання якої фінансується НСЗУ,  як то проведення магнітно-резонансної томографії, хворі не оплачували ще й власним коштом. Хотілося б, щоб пацієнти відчували, що реформа діє, і в наших медзакладах відбуваються позитивні зміни, які принаймні частково полегшують життя тим, хто змушений боротися з хворобою, - зазначив Сергій Кондрачук.