У сніговому полоні

Через негоду у минулі вихідні тричі немовлята з’являлись на світ серед снігів: у селі Здовбиця Здолбунівського району рятувальники буксирували автомобіль швидкої допомоги з породіллею, а за кілька годин швидку теж з породіллею рятували вже у Володимирецькому районі в селі Половлі. Однак двом попереднім матусям, попри складні, зважаючи на загальноприйняті норми, пологи, можна сказати, пощастило. А от третя мама через затори на дорозі була змушена народжувати свого малюка не в медкареті, а у звичайнісінькому авто. Породіллю просто не встиг довезти до лікарні медпрацівник Борівської амбулаторії. На місці затору у власному автомобілі водій прийняв пологи у породіллі, а після звільнення проїзної частини в супроводі автомобіля швидкої медичної допомоги доставив жінку та новонароджене маля до Рокитнівської ЦРЛ.
Цей день запам’ятається і бригаді медиків, яка їхала на виклик до немовляти. Однак після виїзду вони так і не дісталися до пункту призначення, більше того, допомоги у звільненні від снігового полону потребували й самі лікарі.  У Демидівську ЦРЛ для подальшої госпіталізації малечу везли вже пожежним автомобілем рятувальники.
Загалом же протягом сніговію МНСники Рівненщини врятували із заметів понад 160 громадян та вивільнили понад 70 одиниць автотранспорту.
За повідомленням Тери­торіа­льного управління Міні­стер­ства  надзвичайних ситуацій України у Рівненській області, лише протягом вихідних днів 15-16 грудня було здійснено 38 виїздів, щоб надати допомогу громадянам через складні погодні умови. А вони спостерігались на території майже усієї області. Тож до заходів з подолання наслідків негоди залучилися 165 рятувальників та 36 одиниць пожежно-рятувальної техніки. Разом з тим працівниками державної пожежно-рятувальної частини №19 Радивилівського району на відрізку траси Київ-Львів між  Радивиловом і Бродами постійно здійснювався підвіз продуктів харчування водіям та пасажирам транспортних засобів. Також за допомогою спеціальної інженерної техніки, зокрема автомобіля аварійно-рятувального загону спецпризначення області БАТ-2, продовжується розчищення доріг місцевого значення  на території Рівненського та Гощанського районів. У всіх підрозділах МНС області створено резервні оперативні групи.
А в області діє оперативний штаб, який координує роботу не тільки рятувальників, а й всіх служб, задіяних у ліквідації надзвичайних ситуацій. Як повідомила прес-служба Рівненської ОДА, такі ж штаби створені в усіх райцентрах і містах обласного значення.
Однак засніжені вихідні стали випробуванням не лише для працівників МНС. Вміння швидко реагувати на надзвичайні ситуації довелось продемонструвати й енергетикам, оскільки понад півтори сотні населених пунктів через потужні снігові замети частково, а подекуди й зовсім, лишилися відірваними від цивілізації.  Однак з понеділка ситуація дещо стабілізувалась – із 60 знеструмлених сіл у 40 енергетики вже відремонтували мережі й відновили постачання електроенергії. А станом на 18 грудня вони вже прозвітували, що відремонтували та підключили до мережі всі лінії електропередач потужністю 10 кіловольт. Відтак усі населені пункти вже забезпечені струмом. Наразі аварійні бригади працюють із менш потужними мережами, які забезпечують освітлення на окремих вулицях чи в індивідуальних будинках. Ці роботи пообіцяли завершити якнайшвидше.
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Новак доручив керівникам районів заручитися підтримкою приватних організацій, які будували білощебеневі дороги, зокрема використати їхню техніку, в першу чергу, потужні грейдери. Нині для подолання наслідків білої стихії вже залучили важку техніку, яка працює в лісгоспах та кар’єрах.
– Крім 150 одиниць техніки служби автомобільних доріг, нині у ліквідації наслідків снігопаду бере участь  техніка підприємців та МНС, до розчистки долучилися й залізничники, – коментує ситуацію заступник директора ДП «Рівненський облавтодор» Олександр Гончарук. – На сьогодні найбільш засніженими районами краю лишаються Млинівський, Демидівський, Корецький та Гощанський райони. Однак думаю, що на остаточне розблокування доріг нам знадобиться максимум дві доби.
Проте, незважаючи на снігові пастки, на рівненських автовокзалах пасажирів не бракує. Не лякає людей ні ризик потрапити на слизькій дорозі в небезпечну ситуацію, ані перспектива простояти в багатокілометрових заторах через замети.
– Під час вихідних ускладнений рух маршруток був у Степанському і Тучинському напрямках. Традиційно складно було дістатися північних районів – Рокитнівського, Зарічненського та Дубровицького. У неділю  на автостанції очікували 269 рейсів, але майже 30 відсотків із них пасажири  не дочекалися. У понеділок ситуація покращилась, оскільки дороги дещо звільнили від заметів, автобуси з північних районів почали до нас прибувати інтенсивніше. А вівторок можна було б назвати звичайним днем, якби не відсутність деяких рейсів у напрямку Рокитного та Зарічного, – коментує директор автостанції «Чайка» Олександр Рашкевич. –  90 відсотків маршруток до райцентру добирається без проблем, але по району дістатися пунктів призначення водіям складно.
Водночас директор центрального автовокзалу Рівного Микола Синюк зазначив, що в неділю робота автовокзалу була практично зупинена, оскільки майже 90 відсотків маршруток не вийшли у рейси, адже не могли проїхати у Рівне через нерозчищені дороги. І лише маршрутки, які їхали по трасі Київ-Чоп, змогли дісталися своїх пунктів призначення. Проте на центральному автовокзалі, як і на «Чайці», ситуація трохи покращилася у понеділок.
На щастя, як прогнозують синоптики, снігова стихія пригальмує, й істотних опадів на території нашої області найближчим часом не передбачається. Натомість нас очікує зниження температури до -15, -20 градусів. І, зважаючи на зниження температури та виникнення загрози здоров’ю людей, ТУ МНС у Рівненській області спільно з  місцевими органами влади почали надавати допомогу населенню, а  в першу чергу малозахищеним верствам. Тож на території всіх міст та райцентрів області облаштовані пункти обігріву,  а також забезпечене цілодобове чергування рятувальників. У місцях з масовим перебуванням людей пропонується зігрітися гарячим чаєм та перекусити. Всього в області наразі облаштовано 29 пунктів обігріву.
• Анатолій Андрієвський